15.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăStirea zileiSpecialistii cred ca nicio minune nu mai poate salva Oltchimul de la...

Specialistii cred ca nicio minune nu mai poate salva Oltchimul de la disparitie!

in:

Stiri pe acelasi subiect

INCENDIU DEVASTATOR la combinatul OLTCHIM din Rm. Valcea!

Un incendiu de proporții a izbucnit, marți seara, pe...

PCC SE si Fortissimo Capital se retrag din privatizarea Oltchim!

PCC SE, principalul actionar privat al SC Oltchim SA...

Combinatul Oltchim abia isi mai trage suflarea, dupa ce ani la rand a fost teatrul unui jaf  organizat. Chiar daca acum partidele politice sunt optimiste si vorbesc despre posibili investitori care ar putea prelua mamutul industrial din Valcea, specialistii in insolventa pun totul pe seama campaniei electorale. Ei nu mai cred in minuni si dau ca sigura disparitia companiei.

Reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, este de parere ca niciun investitor nu-si va risca o parte importanta din capital pentru a ridica o firma cu datorii uriase.

Oltchim nu mai poate fi restructurat. Cat timp poti face o investitie la cheie, cu 250 milioane euro, cu capacitati noi şi cu 1.000 de salariati, trebuie sa fii tampit sa dai banii pe o societate cu licente expirate, cu tehnologii invechite şi cu 3.000 de angajati”, a afirmat Remus Borza.

El da ca sigura intrarea in insolventa a companiei de stat, despre care spune ca este mentinuta artificial in functiune, asemeni unui “bolnav in moarte clinica”, din motive electorale.

“Nici procedura insolventei nu mai poate sa faca minuni. Putin probabil ca administratorul judiciar ales sa poata sa faca ceva. Oltchim va intra in insolventa. Acum este ca un bolnav in moarte clinica tinut pe aparate, in perfuzie, şi intelegem ca din motive electorale, dar, in decembrie, cel mai tarziu in ianuarie, dupa alegeri, Oltchim va intra in insolventa. Este ultima şansa de restructurare a Oltchimului. Daca are chiar şi numai 1% şanse sa fie restructurata trebuie incercat. Vorbesc de procedura insolventei. Oltchim nu va fi privatizabila”, a spus Remus Borza.

Pe de alta parte, Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, a aratat ca autoritatile au un plan de restructurare pentru Oltchim şi ca in prezent discuta cu bancile pentru continuarea finantarilor din partea acestora, paleta de obtiuni fiind, insa, limitata.”Exista un plan de redresare a Oltchim şi de repornire tehnica. Ne confruntam cu lipsa de lichiditati acuta, cu o paleta limitata de optiuni, s-a obtinut finantare cata se putea din circuitul economic. Nu putea sa lipseasca finantarea bancara şi suntem in discutii sa vedem in ce masura pot continua sa o faca şi cum doresc sa fie asigurate”, a afirmat Remus Vulpescu. Declaratia vine dup ace premierul Victor Ponta a afirmat, luni, ca exista “un interes foarte clar şi foarte concret din partea investitorilor pentru Oltchim”.

Toate aceste vorbe aruncate de actorii politici nu au pana acum nimic concret in spate. Oamenii care lucreaza la Oltchim continua sa astepte un raspuns legat de soarta lor. Luni, in jur de 300 de angajati ai combinatului au organizat, in curtea unitatii, un protesc spontan pe motiv ca nu si-au primit salariile aferente lunii septembrie. Actiunea lor s-a soldat doar cu o noua promisiune.

Combinatul Oltchim a fost inchis la sfarşitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 de milioane de euro. Intre timp a trecut şi printr-o privatizare nereuşita şi a fost repornita o sectie la inceputului lunii octombrie.

In acest timp a fost schimbata conducerea combinatului in frunte cu managerul general Constantin Roibu iar in locul sau a fost numit ing Mihai Balan fost director al CET Govora.

In luna septembrie combinatul a trecut printr-un proces eşuat de privatizare.

Oltchim Ramnicu Valcea a raportat pierderi de 308,5 milioane lei pe primele noua luni, in creştere cu peste 128,73 milioane lei (71%), fata de aceeaşi perioada a anului anterior.

Ultimele stiri