14.7 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăACTUALITATENoua metoda de copiat la Bac i-a uimit pana si pe oficialii...

Noua metoda de copiat la Bac i-a uimit pana si pe oficialii din Ministerul Educatiei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi în legătură cu subiectele la Bacalaureat apărute în spaţiul public în timpul desfăşurării examenului, că au fost făcute fotografii „cu camere microscopice situate, eventual, în nasture”, adăugând că trebuie evitată, pe viitor, utilizarea tehnologiei, potrivit Agerpres.

„În fiecare astfel de caz noi am identificat centrele din care subiectele au fost făcute publice, pentru că acele foi de examen au un watermark care menţionează numărul centrului, în fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor, în unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează în unele cazuri, din păcate, afectând integritatea examenelor naţionale”, a afirmat Deca, la sediul PNL.

Reamintim că Edupedu.ro a scris că mai multe fotografii cu subiectele date la proba de Matematică la Bacalaureat 2023, marți, 27 iunie, au fost preluare de mai multe publicații, inclusiv de mass-media centrală și locală, și prezentate drept „subiectele de la matematică”, fiind de fapt fotografii făcute cu camera ascunsă din sălile de examen.

Fotografiile respective sunt însoțite de elemente specifice camerelor de filmare – cum ar fi data și ora înregistrării. Pe una dintre aceste fotografii se poate vedea ora 09:05, adică la câteva minute de la împărțirea subiectelor către candidați.

Ligia Deca a spus că folosirea acestor tehnologii avansate este foarte greu de detectat de către comisii, dar subiectele nu au ieşit în spaţiul public înainte ca elevii să intre în săli, ceea ce înseamnă că nu a fost afectată integritatea acestor examene.

„Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasture. E vorba despre căşti care se află tot aşa la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către comisii. În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situaţii, însă, aşa cum spuneam, în fiecare caz subiecte au ieşit în spaţiul public în timpul examenului. Niciodată înainte ca elevii să intre în săli subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectată integritatea Evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat. Acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educaţiei am realizat anchetă şi s-au luat măsuri”, a transmis Deca.

Potrivit ministrului, se va face o analiză la nivelul instituţiilor statului pentru a vedea cum pot fi prevenite pe viitor astfel de lucruri. „Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestui tip de echipamente trebuie să găsim alte modalităţi de prevenţie”, a menţionat Ligia Deca.

Ultimele stiri