Acasă Sanatate Noua tulpina face ravagii in Romania. Este deja prezenta in 62% din...

Noua tulpina face ravagii in Romania. Este deja prezenta in 62% din judetele tarii si se extinde rapid

107

Varianta britanica a SARS-CoV-2 (linia genetica B.1.1.7) circula deja in 62% din judetele tarii si exista „o probabilitate mare” de a cuprinde „intreg” teritoriul Romaniei in „viitorul apropiat”, potrivit unei analize a Institutului National de Sanatate Publica.

„Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testarii prin metoda RT-PCR, utilizand kituri care sa tinteasca toate cele 3 variante care determina ingrijorare (VOC), urmand ca un set de probe sa fie secventiate. Este esentiala comunicarea rezultatelor la DSP si INSP – CNSCBT cat mai curand dupa finalizarea investigatiilor de laborator, in vederea realizarii rapide a anchetelor epidemiologice si a instituirii masurilor necesare fata de cazuri si contacti, avand in vedere transmisibilitatea crescuta a acestor variante si, conform evidentelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea mai mare a bolii pe care o genereaza”, transmite INSP.

Conform sursei citate, in 2021 au fost comunicate la CNSCBT 849 secventieri finalizate pana la data de 14 martie inclusiv, dintre care 385 au fost confirmate cu VOC: 381 cu varianta britanica (linia genetica B.1.1.7), doua cu varianta sud-africana (linia genetica B.1.351) si doua cu varianta braziliana (linia genetica P.1).

„In urma anchetelor epidemiologice realizate, Directiile de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti (DSP) nu au mentionat nicio legatura epidemiologica identificata pentru 238 de cazuri (62%)”, arata INSP.

Totodata, au fost inregistrate pana in prezent 10 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu varianta britanica, provenind din Bucuresti (2), Covasna (1), Dambovita (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Valcea (1), Vaslui (1).

Conform analizei, patru decese au fost inregistrate la femei, iar sase la barbati.

„Media varstei a fost de 77 de ani, minima de 63, iar maxima de 91 de ani. Opt dintre cazurile decedate (80%) avusesera conditii medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, insa varsta (71, respectiv 91 de ani) reprezinta prin ea insasi un factor de risc pentru severitatea bolii. Niciunul dintre cazurile decedate nu fusesera vaccinate anti-COVID-19”, se mai arata in analiza.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUn nou lot cu probleme de la AstraZeneca a ajuns in Romania. Gheorghiță: Așteptăm detalii!
Articolul următorVIDEO – Cum a capușat PSD-ul unul dintre cele mai subdezvoltate județe ale țării. Banul public a ajuns afacere de familie!