Acasă Auto Noul Cod Rutier: Daca sforai ai putea ramane fara permisul de conducere!

Noul Cod Rutier: Daca sforai ai putea ramane fara permisul de conducere!

874

Noile prevederi ale Codului Rutier specifică în mod clar care sunt afecțiunile incompatibile cu șofatul. Printre acestea se află și apneea.

Medicii care constată că un pacient care are permis de conducere este inapt pentru a șofa sunt obligați să-l trimită pe acesta la testare.

Conducătorii auto declarați incompatili în urma testării la un centru autorizat trebuie să predea permisul în trei zile, conform noilor prevederi ale Codului Rutier.

Astfel, se interzice șoferilor care suferă de epilepsie, probleme renale grave, diabet, afecțiuni cardio vasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist.

În cazul celor care suferă de epilepsie, aceștia vor putea șofa doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nicio criză.

Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacientul trebuie să se prezinte în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Medicii care au cunoștință despre o afecțiune incompatibilă cu șofatul a unui pacient cu permis și nu o declară, se pot alege cu un dosar penal.

Sforăitul zgomotos, un simptom al apneei obstructive

Și cei care sunt diagnosticați cu sindromul de apnee moderată în somn au nevoie de aviz medical pentru obținerea permisului.

Sindromul de apnee în somn este definit ca prezența a cel puțin cinci evenimente respiratorii (apnei și hipopnei) raportate la ora de somn.

Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) (respirației) timp de minim 10 secunde , iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50% însoțită fiind și de o scădere a saturației de oxigen în sânge.

Prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca aceea a diabetului zaharat sau a astmului, 4% din populația generală confruntându-se cu această afecțiune.

În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, incidența ajunge la 9%.

Sforăitul puternic și neregulat, agravat de consumul de alcool, care este întrerupt de pauze respiratorii (apnee și hipopnee) și care revine apoi “exploziv” este principalul simptom la marea majoritate a celor care suferă de apnee obstructivă.

Alte simptome sunt senzaţia de sufocare, mersul frecvent la toaletă în timpul nopţii, adormirea în timpul unor activităţi de rutină, capacitatea redusă de concentrare, iritabilitatea, somnolenţa în timpul zilei, dureri de cap dimineaţa, tulburări de memorie.

Cum rămâi fără permis din cauza unor boli și cum poți conduce din nou

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru șofat, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore, dar și către medicul de familie. Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de indentificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.

Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă.

Ce boli te mai pot lăsa fără permis

Afecţiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

Poti obține permisul doar cu aviz medical de specialitate persoanele care sunt diagnosticate cu/ manifestă/ au suferit intervenții de: aritmii, tahicardii, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent; pierdere tranzitorie a stării de conştienţă şi a tonusului postural, sindrom coronarian acut; intervenţie coronariană percutanată; operaţie de bypass coronarian cu grefă; infarct sau accident ischemic tranzitoriu; insuficienţă cardiacă, transplant de cord; dispozitiv de asistenţă cardiacă; chirurgie valvulară; hipertensiune arterială malignă; cardiopatie congenitală și altele.

Nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere celor care au: boli vasculare periferice, cardiopatii, insuficienţă cardiacă. Sunt și excepții, cu condiţia ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic şi să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranţă, ţinând seama de efectele afecţiunii respective.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos