Acasă International Noul refugiu al oligarhilor rusi. O mare tara nu da doi bani...

Noul refugiu al oligarhilor rusi. O mare tara nu da doi bani pe sanctiunile Occidentului!

1064

Interzisi in majoritatea statelor lumii, de la declansarea razboiului din Ucraina, oligarhii rusi au gasit un nou refugiu pentru a-si continua viata opulenta. Africa de Sud afirma ca va permite miliardarului rus Alexei Mordashov, vizat de sanctiunile occidentale, sa isi andocheze in Cape Town iahtul numit The Nord, transmite BBC. Aceasta decizie a Africii de Sud genereaza un precedent, iar daca oligarhii rusi aveau probleme pana acum in a-si gasi un refugiu, acum acesta le este servit pe tava.

Vasul in valoare de 521 milioane de dolari (472 milioane de lire sterline), care apartine lui Alexei Mordashov – un aliat al liderului rus Vladimir Putin – a parasit Hong Kong la inceputul acestei saptamani, informeaza News.ro.

Liderii opozitiei sud-africane au indemnat guvernul sa confiste iahtul lung de 141 m (465 ft), numit The Nord, dar un purtator de cuvant al presedintelui Cyril Ramaphosa a declarat ca acesta nu vede „niciun motiv” pentru a se conforma sanctiunilor occidentale.

„Africa de Sud nu are nicio obligatie legala de a respecta sanctiunile impuse de SUA si UE”, a declarat, marti, Vincent Magwenya reporterilor din Pretoria.

„Obligatiile Africii de Sud in ceea ce priveste sanctiunile se refera doar la cele care sunt adoptate in mod specific de catre Natiunile Unite”, a adaugat Magwenya, precizand ca Mordashov nu se afla sub nicio sanctiune ONU.

La scurt timp dupa izbucnirea conflictului din Ucraina, iahtul – care dispune de doua platforme pentru elicoptere, o piscina si un cinematograf – a parasit Seychelles pentru portul Vladivostok, situat in extremitatea estica a Rusiei. Mutarea a fost vazuta ca o incercare de a evita soarta lui Lady M, dar expertii spun ca proprietarii precum Mordashov se confrunta cu probleme serioase in gasirea unor porturi internationale capabile sa intretina superiachtele. Cele mai multe sunt in Europa, unde navele ar fi confiscate imediat.

Tarile occidentale si aliatii lor au impus sanctiuni impotriva a peste 1.000 de persoane si intreprinderi rusesti ca raspuns la invazia Rusiei in Ucraina.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos