15.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiO elevă din România a luat nota maximă la Bacalaureatul din Spania:...

O elevă din România a luat nota maximă la Bacalaureatul din Spania: ”Liceul are doar doi ani”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Locuiește în orașul Valdemoro, în apropiere de Madrid și a învățat la Colegiul “Lagomar”. Alexia Mureșan este o elevă româncă de aproape 18 ani și, anul acesta, a obținut la examenele naționale de Bacalaureat din Spania o notă foarte apropiată de punctajul maxim: 13.95 din 14. Recent, aceasta a fost premiată de Ambasada României în Regatul Spaniei pentru rezultat și pentru “efortul depus de mică pentru a atinge această performanță”. Într-un interviu pentru EduPedu.ro, Alexia Mureșan spune că “îmi place că sunt oameni care se bucură de ceilalți”, dar a povestit și despre calendarul, subiectele și notarea examenelor, profesorii, școlile din Regat.

Alexia a explicat care este structura sistemului de învățământ din comunitatea Madrid. Ciclul primar are 6 ani, este urmat de echivalentul gimnaziului, numit ESO, care are o durată de 4 ani, iar liceul are doi ani și se finalizează cu examen de Bacalaureat.

Examenele obligatorii sunt la matematică, limba spaniolă, engleză, istoria Spaniei, a mai spus tânăra, care a precizat că probele au loc, în medie, 2-3 pe zi.

Îi place să lucreze, ne-a spus, și pe lângă ajutorul dat altor tineri, cărora le-a explicat materia la diferite discipline, acum lucrează ca salvamar la o piscină după-amiaza.

EduPedu.ro: Care este structura școlii la voi?

Alexia Mureșan: La noi, este așa: școala primară primii 6 ani, apoi ESO, alt ciclu de 4 clase: Educație Secundară Obligatorie. Apoi te bagi la Bachillerato. Sunt doi ani de Bachillerato foarte importanți. Cineva mi-a povestit că în România poți avea examen de intrare pentru fiecare facultate în parte în afară de Bacalaureat. La noi, BAC-ul îți permite să intri la Universități.

În fiecare comunitate, bacul e diferit. În Madrid, e dificil după mine, iar în alte regiuni poate fi mai ușor. Politicienii se luptă, acum, să schimbe acest lucru, nu li se pare corect ca fiecare comunitate să aibă subiecte diferite.

Ultimele stiri