O tablita babiloniana antica (cu numele atragator de IM 67118) care foloseste teorema lui Pitagora pentru a rezolva lungimea unei diagonale in interiorul unui dreptunghi, pune la indoiala atribuirea cunoscutei formule matematice lui Pitagora, potrivit matematicianului Bruce Ratner.
Tableta, probabil folosita pentru predare, dateaza din 1770 i.Hr. – cu secole inainte de nasterea lui Pitagora, in jurul anului 570 i.Hr, potrivit IFL Science. O alta tablita din jurul anilor 1800-1600 i.Hr. are un patrat cu triunghiuri etichetate in interior. Traducerea marcajelor din baza 60 – sistemul de numarare folosit de babilonienii antici – a aratat ca acesti matematicieni antici cunosteau teorema lui Pitagora (care nu se numea asa, desigur), precum si alte concepte matematice avansate.
„Concluzia este de neevitat. Babilonienii cunosteau relatia dintre lungimea diagonalei unui patrat si latura acestuia: d=radacina patrata a lui 2”, scrie matematicianul Bruce Ratner intr-o lucrare pe aceasta tema. „Acesta a fost probabil primul numar cunoscut ca fiind irational. Cu toate acestea, acest lucru inseamna, la randul sau, ca ei erau familiarizati cu Teorema lui Pitagora – sau, cel putin, cu cazul sau special pentru diagonala unui patrat (d2 = a2 + a2 = 2a2) – cu mai mult de o mie de ani inainte de marele intelept care i-a dat numele.
Nu s-a pastrat nicio scriere originala a lui Pitagora. Ceea ce stim despre el a fost transmis de altii, in special de pitagorieni – membri ai unei scoli pe care a infiintat-o in ceea ce este astazi sudul Italiei. Scoala, numita Semicercul lui Pitagora, era secreta, dar cunostintele invatate acolo sau descoperite au fost transmise mai departe si adesea atribuite omului insusi.
„Un motiv pentru raritatea surselor originale ale lui Pitagora a fost faptul ca cunostintele pitagoreice au fost transmise de la o generatie la alta din gura in gura, deoarece materialul scris era rar”, a continuat Ratner. „Mai mult, din respect pentru liderul lor, multe dintre descoperirile facute de pitagorieni au fost atribuite lui Pitagora insusi; acest lucru ar explica termenul „Teorema lui Pitagora”.”
Desi Pitagora nu a inventat teoria, scoala sa a popularizat-o cu siguranta, iar aceasta a fost asociata cu el pentru urmatoarele cateva mii de ani, cel putin.
sursa: iflscience.com