7.9 C
București
luni, martie 18, 2024
AcasăACTUALITATEO tara din Europa blocheaza accesul muncitorilor romani!

O tara din Europa blocheaza accesul muncitorilor romani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Elveția a decis să interzică accesul românilor pe piața muncii prin activarea clauzei de salvgardare pentru cetățenii romani si bulgari, la un an după liberalizarea pieței muncii, informează MAE. Dacă toți se uitau la Marea Britanie din cauza Brexit surpriza neplăcută a venit de la Elveția care spune că s-a depășit cota de muncitori stabilită de comun acord.

Potrivit MAE, decizia a fost luata dupa o discutie telefonica intre secretarul de stat George Ciamba si secretarul de stat Pascale Baerswyl.
Oficialul roman si-a exprimat regretul cu privire la decizia luata de partea elvetiana si a aratat ca aceasta este in disonanta cu contributia pe care comunitatea romaneasca din Elvetia – in marea ei majoritate inalt calificata – o are pe piata locala a muncii, informează stirileprotv.ro.

Decizia Consiliului federal elvetian de a activa clauza de salvgardare aplicabila cetatenilor romani si bulgari este prevazuta in Protocolul II al Acordului UE-Elvetia privind Libera Circulatie a Persoanelor.

Aceasta masura are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reinnoita in anul 2018 si are ca termen limita de aplicare 31 mai 2019.

Masura adoptata vizeaza exclusiv eliberarea de noi permise de sedere de tip „B” (durata de sedere intre 1 si 5 ani), nerestrictionand eliberarea de permise de tip „L” (durata de sedere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a caror eliberare nu este reglementata prin Acordul mentionat) si nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.

Partea elvetiana a aratat ca masura nu singularizeaza Romania, ea fiind aplicata de Elvetia in 2012 pentru statele membre nou intrate in UE si in 2013 pentru celelalte state membre UE.

Totodata, potrivit datelor comunicate de catre autoritatile elvetiene, in perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de sedere de tip „B” pentru cetatenii romani si bulgari, cifra care depaseste pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise, se arata in comunicatul MAE.

Partea romana considera ca orice decizie privind libera circulatie trebuie sa se incadreze in spiritul facilitarii unui parteneriat apropiat dintre UE si Elvetia, cu obiectivul respectarii liberei circulatii a persoanelor si a fortei de munca si non-discriminarii cetatenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulatie a Persoanelor, subliniaza MAE.

Ultimele stiri