14.7 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăStirea zileiOccidentul RENUNTA la romani pentru IMIGRANTII MUSULMANI! UE anunta SANCTIUNI DURE pentru...

Occidentul RENUNTA la romani pentru IMIGRANTII MUSULMANI! UE anunta SANCTIUNI DURE pentru muncitorii din Europa de Est!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Imagini socante in Timisoara: Imigranti drogati abandonati pe malul Begai

Doi tineri afgani au fost găsiți de polițiștii locali...

Ucrainenii nu se mai tem de rusi: Peste un milion s-au intors in tara in ultimele zile!

Aproape un milion de refugiati ucraineni care si-au parasit...

Peste 270.000 de romani vor merge in acest an la munca in Germania

Aproximativ 270.000 de lucratori din Romania vor merge sa...

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen, va prezenta marţi o serie de propuneri menite să combată dumpingul social în Uniunea Europeană, propuneri ce vor avea la bază principiul ‘pentru muncă egală, salariu egal’, transmite duminică AFP. 

‘Marţi la Strasbourg comisarul Thyssen va prezenta un pachet de măsuri sociale’, a confirmat purtătorul de cuvânt comunitar Alexander Winterstein. Acest pachet vizează o revizuire a normelor ce se aplică lucrătorilor dintr-o ţară a UE detaşaţi temporar într-o altă ţară a UE. Astfel de lucrători sunt în general est-europeni veniţi să lucreze pe salarii foarte mici în statele vest-europene, motiv pentru care sunt acuzaţi de concurenţă neloială pe piaţa muncii.

Corectarea acestei situaţii s-a încercat mai întâi în anul 1996, când a fost elaborată o primă directivă europeană, urmată de o a doua în anul 2014. Dar numeroşi responsabili consideră insuficiente măsurile luate atunci şi critică faptul că lucrătorii est-europeni distorsionează piaţa muncii în vestul Europei, unde vin să muncească pe salarii derizorii în agricultură, abatoare sau pe şantiere.

Conform unei surse europene, primul principiu al iniţiativei ce va fi prezentată marţi colegiului comisarilor va fi: ‘pentru muncă egală, salariu egal la acelaşi loc de muncă’, ceea ce înseamnă că, de exemplu, un est-european venit să lucreze într-o ţară din vestul Europei ar trebui să fie plătit la fel ca un localnic angajat pentru aceeaşi activitate.

În schimb, accesul est-europenilor pe piaţa muncii din vest ar putea fi îngreunat în condiţiile în care angajatorii lor nu ar mai putea beneficia de avantajul salariilor mici pe care le oferă acestor lucrători. Pe de altă parte, nu se va schimba regula ce prevede că lucrătorul detaşat rămâne în evidenţele sistemului de securitate socială din ţara sa de origine.

Un al doilea principiu va fi acela că detaşarea unui lucrător într-o altă ţară a UE poate dura cel mult doi ani, legislaţia europeană actuală fiind neclară la acest capitol.

Iniţiativa comisarului Thyssen survine după ce Germania şi Franţa au cerut în luna ianuarie o înăsprire a normelor privind detaşarea lucrătorilor, aceste două ţări reuşind să ralieze în demersul lor Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Suedia.

De altfel, cele două principii enunţate se regăsesc şi în poziţia exprimată de miniştrii muncii german şi francez, Andrea Nahles et Myriam El Khomri, într-un interviu comun pe care l-au acordat cotidianului francez Les Echos.

Conform datelor Comisiei Europene, în anul 2014 pe ansamblul Uniunii Europene erau 1,92 de milioane de lucrători detaşaţi, cu 44,4% mai mulţi faţă de anul 2010. Astfel de lucrători au de obicei contracte a căror durată medie este de sub patru luni. Cei mai mulţi lucrători detaşaţi erau înregistraţi în 2014 în Germania (peste 400.000), Franţa (puţin sub 200.000) şi Belgia (circa 160.000). AGERPRES

Ultimele stiri