16.8 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiOreste pune intrebarea la care politicienii refuza sa raspunda: "Daca nu avem...

Oreste pune intrebarea la care politicienii refuza sa raspunda: „Daca nu avem in gena colectiva nici eroism, nici truda si din nefericire nici onoare la ce ne putem astepta?”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tineri din România și Bulgaria îi vor invita la vot pe bucureșteni

„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Jurnalistul Oreste Teodorescu a luat atitudine fata de situatia in care se afla ROMANIA dupa 30 de ani si adreseaza o intrebare deschisa politicienilor legat de viitorul acestei tari.

„Vedem cum trece timpul peste tara si nu am reusit, din pacate in trei decenii sa gasim o solutie sustenabila rezilientei si redresarii noastre. Am ramas captivi celor patru variante specific romanesti:
1. Strangem cureaua! (adica, populatia plateste si mai multe taxe si impozite)
2. Crestem autoritatea statului! ( reducerea semnificativa a drepturilor individuale)
3. Ne lasam prada fatalismului ( “cum o vrea bunul Dumnezeu”)
4. Ne abandonam ignorantei crase ( “lasa ba ca merge si asa!”)
Asadar, depinzand organic de partenerii nostri geopolitici si economici, nu mai avem practic nimic care sa ne aminteasca de dezideratul parintilor fondatori ai Romaniei Moderne: “ prin noi insine”, dar totusi, chiar si asa, o ducem mult mai bine decat oricand in trecut: avem cel mai mare numar de proprietati din UE pe cap de locuitor, orasele sunt in dinamica, ne bucuram de libertatea de gandire, de exprimare si de circulatie, avem nuclee consistente de romani in toate tarile dezvoltate, etc.
Cred ca situatia noastra se poate schimba in bine doar atunci cand politicienii tuturor partidelor vor actiona responsabil si eficient renuntand la orgolii si privilegii nemeritate! Adica se vor moderniza! Mentalul fanariot al conducatorilor ne tine in loc!
In ciuda tuturor asteptarilor noastre, actuala clasa politica ramane invechita, ruginita si neproductiva! Cei patru oameni puternici: presedintele, premierul si sefii celor doua Camere, indiferent de persoanele in functie, au esuat lamentabil pana astazi. Niste oameni mici cu umbra mare…
Lipsa de viziune, de directie, luptele partizane cu miza mica, actorii politici guralivi si fara experienta, ne fac si mai dependenti de comandamentele marilor actori globali, ne impiedica sa negociem rezonabil conform specificului national, transformandu-ne in executanti lipsiti de personalitate, in repetenti trecuti clasa doar prin efortul “colegilor”.
Prea ne-am abandonat cu totul in mainile altora, crezand ca putem atarna la nesfarsit de gaturile partenerilor, daca raspundem placid si obedient tuturor deciziilor lor, fara sa gandim nimic, fara sa oferim nimic consistent si fara sa cerem ceva semnificativ. Ne-am multumit cu rolul elevului mediocru care nu pune probleme de atitudine, dar pe care nu-l retine nici un profesor, nici macar colegii de clasa…
Suntem deja in centrul unui cutremur global, si, mi-e teama ca avem doar doua optiuni, din nou specific romanesti:
1. Autocompatimirea conspirationista: (“suntem prea mici noi pentru lumea asta atat de mare”)
2. Tradarea (“te faci frate si cu dracu’ pana treci puntea”)
Ambele variante care ne bantuie prin istorie sunt paguboase! Si atunci, daca nu avem in gena colectiva nici eroism, nici truda si din nefericire nici onoare la ce ne putem astepta?”

Ultimele stiri