18.5 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăEconomiePambac si-a schimbat actionarul majoritar. Noii patroni sunt Comfert si Popas Trebes

Pambac si-a schimbat actionarul majoritar. Noii patroni sunt Comfert si Popas Trebes

in:

Stiri pe acelasi subiect

pambacCompania Pambac, unul dintre cei mai importanti producatori din domeniul panificatiei, a fost vanduta. Tranzactia s-a incheiat ieri si a fost rezultatul unor negocieri dure care s-au intins pe parcursul a zece luni.

Suma pentru care s-a facut afacerea nu a fost facuta publica, dar presa din Bacau citeaza surse din piata care spun ca este vorba de 10 milioane de euro. Noii actionari majoritari ai Pambac sunt societatile comerciale Comfert si Popas Trebes, doua firme care activeaza in Bacau.

Echipa manageriala va suferi modificari fata de formula actuala. La conducere ramane in functia de presedinte al Consiliului de Administratie, Alin Giurea, presedinte – director general si unul dintre actionarii semnificativi pana acum, dar in cea de director general se va afla pe Catalin Grigoriu, administratorul firmei Comfert, una din cele doua care au preluat pachetul majoritar.

Cele doua companii care au intrat in actionariatul Pambac au afaceri cumulate de 150 de milioane euro si activeaza in sectorul agricol. Pana acum, Pambac a atins un business de 43 de milioane euro.

Referitor la tranzactie, Ziarul de Bacau scrie ca exista un aviz pozitiv din partea Consiliului Concurentei. Potrivit publicatiei locale, Comfert este unul dintre primii trei jucatori de pe piata nationala de seminte, ingrasaminte si pesticide, cu afaceri de peste 388 de milioane de lei in 2011. Compania a fost infiintata in anul 1998 ca o afacere de familie si este condusa de fiul celui care a pus bazele ei. Comfert detine depozite de cereale si ingrasaminte chimice cu o capacitate de 70.000 de tone, in mai multe zone ale tarii. Popas Trebes, proprietatea bacauanului Anton Gutu, infiintata in 1991, activeaza tot in comertul cu cereale si ingrasaminte chimice si a derulat, in 2011, afaceri de aproape 234 de milioane de lei. Compania detine si firma Comcereal Bacau. Implicarea in afacere a fiului proprietarului, Eusebiu Gutu, a dus la extinderea domeniului sau de activitate. Astfel, cifra de afaceri a crescut, anul trecut, cu 45% fata de anul precedent.

Despre Pambac, Ziarul de Bacau scrie ca este o societate cu capital integral romanesc, continuatoarea Intreprinderii de Morarit si Panificatie Bacau, infiintata in anul 1968. Aici a fost pusa in functiune, in 1993, prima linie de paste fainoase scurte de fabricatie romaneasca. In 1995 a avut loc privatizarea intreprinderii, prin metoda MEBO. Anul 1997 este unul dintre cei mai importanti in istoria fabricii, cand a fost pornita linia de paste fainoase lungi, marca Pavan Italia – prima linie de paste din Romania complet automatizata, care utilizeaza tehnologie cu temperaturi inalte. Tot atunci a inceput si fabricatia de paste fainoase scurte, pe o linie tehnologica noua – marca Buhler, Elvetia. In anul 1999 a inceput productia industriala de amelioratori complecsi de fabricatie, realizati pe baza brevetelor de inventie proprii, iar in 2001 s-au produs primele franzele Pambac pe o linie noua de fabricatie import Italia.

In 2003 a fost modernizata intreaga retea de magazine Pambac (25 de puncte in Bacau), iar in 2004 s-a modernizat moara de porumb cu degerminare Pambac, prin retehnologizarea cu utilaje Buhler, si s-au incheiat lucrarile la cel mai modern centru de morarit din Romania pe platforma Pambac. Anii urmatori au insemnat lansarea de noi branduri (faina Grania, pastele fainoase Gata, pastele din grau dur Flavora, brandul retail Patishop in sistem To Go, brandul de pufuleti Puufuulet, iar anul trecut s-a lansat brandul de paste fainoase K7.

 

Ultimele stiri