20.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăEconomiePana la finalul anului cursul de schimb ar putea ajunge la 4,54...

Pana la finalul anului cursul de schimb ar putea ajunge la 4,54 lei/euro!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Potrivit unei analize a XTB Group, leul s-ar putea deprecia pana la finalul anului, cursul de schimb pentru euro urmand sa ajunga in jurul pragului de 4,54 lei, iar pentru dolar la 3,55 lei, informeaza mediafax.ro.

„Exista premise puternice ca leul sa se deprecieze fata de moneda unica europeana si de dolarul american, pana la sfarsitul anului”, afirma, miercuri, analistii XTB Group.

Conform analizei, cursul de schimb s-ar putea situa in jurul pragului de 4,54 lei/euro la finalul anului si respectiv 3,55 lei/dolar in aceeasi perioada.

Acestia au atras atentia ca, desi inflatia se afla pe un traseu descendent in Romania, iar ultimele estimari sustin o crestere economica de 2% pentru anul acesta, in urmatoarea perioada leul ar putea cunoaste o tendinta mai larga de depreciere, cu mici episoade optimiste.

‘Scaderea pretului productiei industriale, inregistrata in ultimele luni, sugereaza ca inflatia isi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Nationala are loc sa continue in lunile urmatoare (pana la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scaderi ale dobanzii ar sustine economia reala si, in conditiile performantei bune din agricultura, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, insa, reducerea diferentialului intre dobanzile plasamentelor in zona euro si cele din Romania, reducand, astfel, atractivitatea leului pentru investitori’, a explicat analistul-sef al XTB Romania, Claudiu Cazacu.

Un alt aspect care sustine ipoteza deprecierii leului in perioada urmatoare este evolutia dolarului american. Diminuarea sprijinului monetar al Rezervei Federale va orienta investitorii spre prudenta, punand presiune pe leu si pe celelalte monede central si est europene, sustine analistul-sef al grupului XTB, Przemysław Kwiecien.

Acesta mai arata ca evolutia pozitiva a leului din prima parte a anului s-a datorat excedentului de cont curent, performanta mult peste cea din anii anteriori, beneficiind, in acelasi timp, de repere macroeconomice relativ stabile in raport cu alte tari din UE – deficit bugetar de sub 1% din PIB in primele sapte luni, tinta de 2,1% din PIB in 2013, datorie publica sub 40% din PIB.

Prudenta investitorilor a fost deja vizibila – fiind mult amplificata de dezechilibre macroeconomice specifice – in cazul monedelor statelor emergente. Dintre acestea, lira turceasca si rupia indiana au atins minime record in fata dolarului american.

„Active mai riscante, cumparate in perioada ‘banilor ieftini’ devin putin dezirabile in noul context, cand capitalurile se retrag ‘spre baza’. Desi situatia este diferita in Romania, intre altele si datorita ajustarii contului curent (pe un deficit masiv in timpul crizei financiare, dar pe surplus acum), leul nu este total izolat”, este de parere Przemysław Kwiecien.

Dolarul va avea, insa, o evolutie pozitiva nu doar in raport cu valutele tarilor emergente, ci si cu moneda europeana, iar acest lucru este sustinut si de faptul ca volatilitatea ridicata din zona euro si intarzierea aparitiei unor semne clare de crestere economica au determinat Banca Centrala Europeana sa mentina un nivel al dobanzii de politica monetara la niveluri foarte scazute. Mai mult, anunturile pozitive din economia nord-americana si schimbarea opticii de politica monetara a Rezervei Federale reprezinta avantaje care sustin aprecierea dolarului american fata de Euro.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrala si de Est. Infiintata in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud. In Romania, X-Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucuresti (XTB Romania) este activa pe piata din 2008.

Ultimele stiri