Acasă Economie Parlamentarii cer socoteala Guvernului pentru HG privind 8% din actiunile Petrom! „Statul...

Parlamentarii cer socoteala Guvernului pentru HG privind 8% din actiunile Petrom! „Statul Roman a incasat dividendele in contul actionarilor”

Limitarea drepturilor fostilor angajati Petrom de a achizitiona actiuni in cuantumul a 8% printr-o hotarare de guvern care permite doar 1%, a atras atentia parlamentarilor din Opozitie care au solicitat un raspuns oficial de la Guvern, iata interpelarea deputatului de Arges Mircia Chelaru.

Reamintim ca fostii salariati ai Societatii Nationale a Petrolului ”PETROM” S.A. au dreptul sa achizitioneze actiuni ale societatii pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu care s-au vandut actiunile in cadrul procesului de privatizare.

Cu toate acestea, pana la momentul de fata, fostii salariati nu si-au putut valorifica drepturile, ca urmare a faptului ca statul roman a ramas in pasivitate si nu a creat cadrul legal necesar.

Guvernul Romaniei a fost obligat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370 din data de 08.05.2019, pronuntata in dosarul nr. 1442/2/2015, sa adopte o hotarare de guvern pentru punerea in aplicare a dispozitiilor art. 9 din anexa 1 a OUG nr. 49/1997, astfel cum a fost modificata prin O.G. nr. 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom S.A., pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.

 

„Intentia legiuitorului a fost ca Hotararea de Guvern sa fie data imediat, asa cum a retinut in considerente Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370/08.05.2019 si nu cu o intarziere de decenii.
Efectele de a scoate la vanzare doar a unui procent de 1% din valoarea capitalului social al societatii sunt pronuntat derizorii, intrucat „unui drept prevazut legal i-ar reveni o obligatie lipsita de continut, redus la un nudum jus.”
In tot acest timp, Statul Roman a incasat dividendele in contul actionarilor care si-ar fi putut exercita dreptul preferential de achizitionare a actiunilor. Consideram actiunea statului ca fiind nelegitima si ilicita!”

 

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentMesajul premierului pentru romanii care se plang de scumpiri: ”Ne intindem atat cat e plapuma”
Articolul următorVIDEO – Performanta: Rusii se bombardeaza singuri in Ucraina!