15.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăEconomieParlamentarii cer socoteala Guvernului pentru HG privind 8% din actiunile Petrom! "Statul...

Parlamentarii cer socoteala Guvernului pentru HG privind 8% din actiunile Petrom! „Statul Roman a incasat dividendele in contul actionarilor”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Limitarea drepturilor fostilor angajati Petrom de a achizitiona actiuni in cuantumul a 8% printr-o hotarare de guvern care permite doar 1%, a atras atentia parlamentarilor din Opozitie care au solicitat un raspuns oficial de la Guvern, iata interpelarea deputatului de Arges Mircia Chelaru.

Reamintim ca fostii salariati ai Societatii Nationale a Petrolului ”PETROM” S.A. au dreptul sa achizitioneze actiuni ale societatii pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu care s-au vandut actiunile in cadrul procesului de privatizare.

Cu toate acestea, pana la momentul de fata, fostii salariati nu si-au putut valorifica drepturile, ca urmare a faptului ca statul roman a ramas in pasivitate si nu a creat cadrul legal necesar.

Guvernul Romaniei a fost obligat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370 din data de 08.05.2019, pronuntata in dosarul nr. 1442/2/2015, sa adopte o hotarare de guvern pentru punerea in aplicare a dispozitiilor art. 9 din anexa 1 a OUG nr. 49/1997, astfel cum a fost modificata prin O.G. nr. 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom S.A., pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.

 

„Intentia legiuitorului a fost ca Hotararea de Guvern sa fie data imediat, asa cum a retinut in considerente Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370/08.05.2019 si nu cu o intarziere de decenii.
Efectele de a scoate la vanzare doar a unui procent de 1% din valoarea capitalului social al societatii sunt pronuntat derizorii, intrucat „unui drept prevazut legal i-ar reveni o obligatie lipsita de continut, redus la un nudum jus.”
In tot acest timp, Statul Roman a incasat dividendele in contul actionarilor care si-ar fi putut exercita dreptul preferential de achizitionare a actiunilor. Consideram actiunea statului ca fiind nelegitima si ilicita!”

 

Ultimele stiri