Parlamentarii fac zid in jurul unui fost ministru din Guvernul Nastase acuzat de DNA de fapte de coruptie!

219

La mai bine de patru luni după ce procurorii DNA au cerut încuviințarea urmăririi penale a fostului secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu, în dosarul Microsoft 2, deputații au hotărât să prelungească din nou termenul pentru acordarea unui vot în acest sens.

Plenul Camerei Deputaților a decis să retrimită la comisia juridică solicitarea DNA, pe motiv că a fost formulată în legislatura precedentă, iar regulamentul nu prevede exact ce se întâmplă în acest caz. În mod normal, legile care sunt adoptate de comisii într-o legislatură își poate continua parcursul spre votul final din plen în următoarea legislatură. Deputații susțin însă că pe o asemenea solicitare nu există prevederi clare. Astfel, cu votul majorității deputaților prezenți, s-a stabilit un termen de două săptămâni pentru rezolvarea dilemei procedurale.

Pe 22 noiembrie 2016, Ministerul Public solicita Camerei Deputaţilor să „formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Bejinariu Eugen, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Pe 28 noiembrie 2016, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil pe cererea DNA, însă votul în plen nu a mai avut loc, chiar dacă s-a încercat de două ori. Deputaţii se aflau în campanie electorală şi nu au putut asigura cvorumul necesar.

Transparenta face diferenta