Acasă Finante Pentru a incuraja listarile, BVB ia in calcul scaderea comisioanelor

Pentru a incuraja listarile, BVB ia in calcul scaderea comisioanelor

36

Bursa de Valori Bucuresti ia in calcul si reducerea comisioanelor percepute in procesul de listare, ca modalitate de incurajare a listarilor. Anuntul a fost facut de directorul general al BVB, Victor Cionga.

„Orice listare presupune comisioane. Bursa traieste din comisioane. Exista multe alte modalitati sa incurajezi listarile, dar ne gandim si la aceasta varianta. Insa, trebuie sa tinem cont ca, potrivit legii, sistemul de tarifare tine de Adunarea Generala”, a explicat Cionga.

El a precizat ca mai multe companii mari intentioneaza sa apeleze la emisiuni de obligatiuni corporative ca sursa alternativa de finantare. Marti a inceput tranzactionarea obligatiunilor corporative emise de GDF Suez Romania pe piata reglementata administrata de BVB, oferta ce a fost suprasubscrisa la 113%.

In opinia lui Victor Cionga, acesta este ”un pas care sparge gheata in ceea ce priveste obligatiunile corporatiste” si arata ca interesul firmelor cu rating foarte bun sau ale caror companii-mama au un rating foarte bun creste in ceea ce priveste piata de capital, in conditiile actuale in care procesul de creditare este foarte redus.

„Din cauza conditiilor internationale si a implementarii Basel III pentru banci asistam la o timiditate din partea acestora de a mai oferi credite cum o faceau inainte si, atunci, piata de capital devine o alternativa de finantare mai intai pentru jucatorii mari si speram intr-un proces de dezvoltare a pietei pe urmatorii 3 – 4 ani si ca scopul nostru sa fie ajuns si anume sa fie piata de capital o alternativa reala de finantare pentru tot felul de companii si mai ales pentru companiile cu capital integral romanesc sau majoritar romanesc”, a spus Cionga.

Acesta si-a exprimat speranta ca vor exista proiecte similare, intrucat oferta publica pentru obligatiuni emise de GDF Suez Romania reprezinta un pas bun pentru intreaga piata, dar si pentru Romania.

„Zvonurile in piata spun ca mai multe companii importante se gandesc sa faca un pas similar. Mai sunt si alte proiecte in desfasurare si speram sa le vedem cat mai repede listate pe bursa, deoarece este nevoie de produse noi, de produse care sa atraga investitorii de produse in spatele carora sa stea un emitent solid si respectat”, a mai declarat directorul general al BVB.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos