9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăACTUALITATETurismPentru cateva zile, acesta este cel mai frumos loc din Romania!

Pentru cateva zile, acesta este cel mai frumos loc din Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner

Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Zilele acestea a înflorit bujorul în zona montană a județului Sibiu, spectacolul natural oferit fiind unul încântător, dar de scurtă durată.

Într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului pe tema ”Anilor drumeției”, președinta Consiliului Județean Sibiu a lansat o invitație tuturor romanilor: Să urce în acest sfârșit de săptămână pe Iezerul Mare, unde tocmai a înflorit bujorul de munte.

”Zona Iezerelor Cindrel este extraordinară de obicei, însă în perioada aceasta mai mult ca oricând. Acum, chiar zilele acestea, înflorește bujorul de munte. Acea combinație de verde smarald de la Iezer, cu malurile rozalii date de culorile bujorului de munte, este ceva de vis. Așa ceva nu ai cum să vezi în altă parte sau în alt moment al anului. În această perioadă este cel mai frumos loc din țară, nu din Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean.

Ea le recomandă sibienilor care doresc să admire peisajul să urce cu mașina până la Păltiniș, iar de acolo să meargă pe jos, pe traseul amenajat, în funcție de capacitatea fizică a fiecăruia. Traseul Paltiniș – Poiana Găujoara – Șaua Bătrâna este marcat cu cruce roșie și durează, în medie două ore. Ulterior Șaua Bătrâna – Iezerul Mare este marcat cu bandă roșie și durează cel mult trei ore.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă pe acest subiect cu Florin Ionescu, ghid montan, participant la mai multe activități în cadrul ”Anilor drumeției”. În trecut el a organizat inclusiv excursii pentru cine a dorit să admire bujorul de pe Iezer.

”Bujorul, de obicei, înflorește la scurt timp după ce se topește zăpada. El poate fi văzut atât în zona Iezerului Mare cât și în alte zone montane, la altitudini de peste 1.800 de metri. Inclusiv pe Transfăgărășan, în zona Bâlea, există pâlcuri”, a explicat specialistul.

Sibienii și turiștii au mai multe variante pentru a ajunge la Iezerul Mare, în funcție de starea fizică a fiecăruia și disponibilitatea la efort. Cert este că natura și mai ales bujorul nu se admiră din mașină.

”Pentru a ajunge la bujorul de munte din zona Iezer există mai multe variante. Cele clasice pornesc din Păltiniș, pe creasta munților Cindrel. Prima zonă cu bujori o poți vedea imediat cum treci de Bătrâna. Atracția principală este că aici ai Iezerul cu lacul în spate. Acesta este un traseu care durează între 8 și 10 ore, dus întors, însă depinde foarte mult de ritmul fiecăruia. Un traseu mai ușor presupune să mergi cu mașina pe drum forestier pe la Gura Râului, pe Cheile Cibinului, apoi la Cabana Crăciuneasa. Ajungi chiar sub Iezer. Acesta este un traseu mai facil, însă ai nevoie de o mașină mai înaltă, aș recomanda un Duster sau ceva similar. Nu în ultimul rând, mai este varianta să mergi dinspre Pasul Șteflești, de la Râul Sadului, unde tot așa, este nevoie de o mașină de teren”, a explicat Florin Ionescu.

Bujorul de munte este o specie protejată și ruperea lui se pedepsește aspru. Cine este surprins că a rupt o ramură poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de lei. De asemenea, iubitorii de munte atrag atenția celor mai puțini inițiați să nu lase gunoaie, să nu facă grătar și să nu deranjeze natura cu muzica dată tare.

”Ceea ce nu mi-a plăcut deloc în perioada aceasta, mai ales în week-end, este că pe Cindrel e ca la bâlci. Vin o mulțime de așa ziși turiști, urcă cu mașini de teren și ajunși acolo fac grătare, pun muzică, strică complet atmosfera. Să nu uităm că este o Arie naturală acolo și autoritățile ar trebui să fie mai prezente, să vadă ce se întâmplă. Iar bujorii pot fi admirați și fotografiați, în niciun caz rupți pentru că sunt specie protejată”, mai spune Florin Ionescu, ghid montan.

Important de precizat că nu doar specia este protejată, ci întreaga zonă a Iezerelor este rezervație naturală, motiv pentru care accesul cu mijloace motorizate este interzis conform legii ariilor protejate.

Ultimele stiri