20.2 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăStirea zileiPiata neagra a painii a ajuns la 70%! Patronatele ameninta cu greva...

Piata neagra a painii a ajuns la 70%! Patronatele ameninta cu greva fiscala

in:

Stiri pe acelasi subiect

painica26Reprezentantii patronatelor din panificatie spun ca piata neagra a painii a ajuns sa ocupe 70% din totalul productiei si ameninta cu greva fiscala, daca TVA nu va fi redus de la 24% la 9% si daca statul nu-i va controla si sanctiona pe producatorii care lucreaza la negru.

Piata totala a painii din Romania este estimata la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezinta piata neagra, nefiscalizata, a declarat joi, inaintea unei conferinte a morarilor si brutarilor, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Rompan din industria panificatiei.

El spune ca statul pierde din nefiscalizarea a peste doua treimi din piata aproape 300 milioane de euro pe an.

Potrivit lui Popescu, din cauza pietei negre, in primele doua luni ale acestui an vanzarile de paine ale producatorilor fiscalizati au inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.

Patronatele din industria painii au mai multe revendicari catre guvern, primele doua dintre ele vizand reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lantul de productie a painii si intensificarea controalelor si a sanctiunilor catre producatorii care lucreaza la negru.

In cazul in care cele doua solicitari nu se vor rezolva, producatorii de paine ameninta cu greva fiscala.

Sansele pentru scaderea TVA la paine sunt mici intrucat FMI se opune unei astfel de masuri, desi oficiali de la Bucuresti au afirmat in repetate randuri ca taxa va fi redusa.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat in luna februarie ca masura reducerii TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe 6 luni este de 100 de milioane de lei.

 

Ultimele stiri