Acasă Social Piatra-Neamt, printre orasele din Europa cu o calitate ridicata a vietii!

Piatra-Neamt, printre orasele din Europa cu o calitate ridicata a vietii!

Municipiul Piatra-Neamt se afla printre orasele europene cu o calitate ridicata a vietii, potrivit unui sondaj al Comisiei Europeane.

Reprezentantii primariei Piatra Neamt au dat publicitatii, luni, datele acestui raport care vizeaza perceptia asupra calitatii vietii in 79 de orase europene. Sondajul a fost realizat in cadrul Auditului urban la nivel european si reprezinta o initiativa a Directiei Generale de Politica Regionala a Comisiei Europene, cu scopul de a compara calitatea vietii intre diferitele zone ale Uniunii Europene.

In cele 79 de orase sunt incluse 28 de capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia. Numarul acestor orase suplimentare este stabilit in functie de marimea statului respectiv. Aceste orase sunt capitale de regiune si sunt alese astfel incat sa acopere statul respectiv atat geografic, cat si ca dimensiune de orase. Din Romania au fost alese pentru a face parte din sondaj, pe langa Bucuresti, Cluj-Napoca, oras mare situat in nord-vestul tarii si Piatra Neamt, oras mediu situat in nord-estul tarii.

Astfel, nivelul de satisfactie este de peste 70% in 63 de orase, iar in 7 orase – respectiv Groningen, Oviedo, Malmo, Munchen, Aalborg, Piatra-Neamt si Luxemburg – 9 din 10 respondenti se arata satisfacuti de spatiile publice.

Potrivit sondajului, nivelul de satisfactie este de 77 la suta in Cluj Napoca si 52 la suta in Bucuresti.

Gasirea unei locuinte la un pret rezonabil este perceputa ca o provocare pentru mai mult de jumatate din respondenti si aceasta dificultate apare ca severa in capitalele statelor. In 50 de orase, una din doua persoane considera ca nu este deloc usor sa isi gaseasca o locuinta la un pret rezonabil. Cel mai ridicat nivel al locuitorilor satisfacuti de pretul locuintelor din orasul lor se afla in Oviedo, Piatra-Neamt, Braga si Oulu, fiecare cu 65 la suta, in timp ce cei mai multi respondenti nemultumiti se afla in Geneva si Paris – cu 95 la suta si Munchen – cu 94 la suta.

In municipiul Cluj Napoca, 49 la suta sunt satisfacuti de pretul locuintelor, in timp ce in Bucuresti, procentul celor satisfacuti este de 39 la suta.

In 60 de orase, majoritatea respondentilor sunt satisfacuti de gradul de curatenie al orasului, iar in 28 de orase nivelul de satisfactie este mai mare de 70 la suta. Acest nivel foarte ridicat se regaseste in Oviedo, 95 la suta, Luxemburg, 92 la suta si Piatra-Neamt, 91 la suta.

In Bucuresti, procentul celor satisfacuti de curatenie este de 31 la suta.

In 58 de orase, majoritatea celor chestionati sunt satisfacuti de calitatea aerului, iar in 19 orase, printre care si Piatra-Neamt, satisfactia este de peste 80%.

Municipiul Piatra-Neamt se regaseste printre primele clasate si la alte categorii, cum ar fi nivelul zgomotului (locul 21), masuri luate impotriva schimbarilor climatice, surse alternative de energie (locul 12), sentimentul de siguranta al locuitorilor (locul 17) sau perceptia privind calitatea serviciilor administrative locale (locul 16).

Sondajul a fost efectuat de catre firme specializate pe esantioane reprezentative de minim 500 de persoane, insa marea majoritate a esantioanelor, in anchete la nivel national, nu depasesc 1.500 de persoane.

Sursa: agerpres.ro

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentToate rezultatele din LIGA I si clasamentul competitiei!
Articolul următorIncepe constructia unui nou MALL in Capitala! Vezi cand va fi gata ParkLake Plaza! FOTO