6.3 C
București
marți, decembrie 10, 2024
AcasăACTUALITATEAutoPolitia Locala capata puteri fara precedent: Vor putea OPRI si AMENDA soferi...

Politia Locala capata puteri fara precedent: Vor putea OPRI si AMENDA soferi in trafic!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Potrivit unui proiect legislativ recent înregistrat la Senat, polițiștii locali vor avea autoritatea să aplice amenzi conducătorilor auto care refuză să se legitimeze, dar și proprietarilor de mașini, dacă cer și nu primesc de la aceștia informații din care să reiasă cui a fost împrumutată o anumită mașină.

Conform proiectului legislativ amintit, se va modifica Legea poliției locale nr. 155/2010 în sensul că polițiștilor locali li s-ar putea permite să aplice sancțiuni contravenționale în situația în care aceștia cer, fără succes, să afle de la proprietarii mașinilor cui au împrumutat autovehiculele respective. Această atribuție revine, în prezent, doar polițiștilor rutieri, după cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2017.

De asemenea, prin aceeași propunere legislativă, se prevede ca polițiștii locali să poată aplica sancțiuni contravenționale șoferilor care opresc, staționează sau parchează neregulamentar și care refuză să se legitimeze. În plus, aceștia vor putea da amenzi și șoferilor care încalcă normele legale privind accesul interzis, putând dispune inclusiv măsuri de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

Sunt considerate, printre altele, refuzuri de legitimare situațiile în care șoferii nu înmânează polițiștilor locali documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, actele mașinii (de înmatriculare ori de înregistrare) sau alte documente prevăzute de lege, necesare identificării concrete a mașinii, precum și a șoferului.

Important! Proiectul legislativ trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului pentru a fi adoptat. Ulterior, preşedintele statului trebuie să promulge legea, iar proiectul să fie publicat în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare, informează avocatnet.ro

Ultimele stiri