11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEAutoPolitia Rutiera introduce noi teste pentru soferi! Ce fenomen vor politistii sa...

Politia Rutiera introduce noi teste pentru soferi! Ce fenomen vor politistii sa stopeze?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mașinile electrice se ieftinesc pe fondul scăderii cererii

Sub presiunea concurenţilor chinezi, marii producători auto americani şi...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Şoferii care conduc cu viteză excesiv, dar şi cei care se urcă la volan sub influenţa drogurilor vor avea parte de surprize din partea poliţiştilor rutieri. Pentru a-i depista pe şoferii drogaţi, au fost achiziţionate teste cu care să se depisteze substanţele psihoactive. 

Pe lângă cele două pistoale radar existente deja în judeţul Bihor, la Aleşd şi Sînmartin, poliţiştii bihoreni vor lucra cu alte două asemenea aparate în Oradea, iar unul în zona Marghita.Potrivit şefului IPJ Bihor, Alin Haniş, după achiziţionarea pistolului radar de la Aleşd şi folosirea lui de către poliţişti, accidentele grave produse în zonă au scăzut, nefiind înregistrat până acum niciun accident mortal. Alte asemenea aparate urmează să intre în dotarea poliţiştilor. Astfel, două pistoale radar vor fi achiziţionate la Oradea şi, în viitorul apropiat, încă unul la Marghita. Potrivit poliţiştilor, două pistoale au eficienţa a zece aparate radar clasice.

„Avem deja rezultate la Aleşd. Nu ne putem hazarda, pentru că perioada este destul de scurtă, dar până acum, am constatat că a scăzut numărul de răniţi grav, iar accidente cu morţi nu avem în zonă. Aceste aparate nu sunt cumpărate ca să creştem numărul de amenzi, ci ca să scădem numărul de accidente. Radarele vor funcţiona inclusiv pe timp de noapte, în zonele critice în special, acolo unde am avut accidente grave”, a precizat comisarul şef Alin Haniş, şeful IPJ Bihor.

O atenţie deosebită vor acorda poliţiştii şi depistării şoferilor care se urcă la volan după ce au consumat substanţe psihoactive. Dacă anii trecuţi, pe drumurile din judeţ au fost prinşi drogaţi la volan foarte puţini şoferi, niciunul în 2013 sau 2015 şi doi în 2014, anul acesta poliţiştii au depistat până acum 16 astfel de cazuri.

„Colaborăm cu Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea şi cu Serviciul de Medicină Legală pentru testarea conducătorilor auto. Am iniţiat o campanie prin care toate spitalele din judeţ să fie dotate cu teste rapide de depistare a substanţelor psihoactive. Aparatele sunt necesare pentru că UPU este aglomerată şi nu dorim să o aglomerăm şi mai tare. Vom intensifica activităţile de combatere a acestui fenomen”, a declarat comisarul şef Alin Haniş.

În prezent, şoferii bănuiţi că s-au urcat drogaţi la volan pot fi testaţi doar la spitalele din Oradea şi Beiuş. Cei care îi testează pe conducătorii auto sunt medicii şi nu poliţiştii. În cazul unui şofer oprit în trafic, dacă poliţiştii suspectează că acesta este sub influenţa drogurilor, conducătorul auto ajunge la spital, pentru o testare rapidă.

Sursa: Adevarul.ro

Ultimele stiri