34.1 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalPRABUSIRE ISTORICA pentru SUA? Au intrat in INCAPACITATE DE PLATA!

PRABUSIRE ISTORICA pentru SUA? Au intrat in INCAPACITATE DE PLATA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Senatul Statelor Unite ale Americii a respins un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita, potrivit mediafax.ro.

Statul federal este constrans sa isi inceteze activitatile, in lipsa unui buget in SUA

„Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013”, a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.

„Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului”, a explicat ea.

Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata.

Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.

Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.

Dupa doua respingeri, luni, de catre Senatul american a unor proiecte de lege finantate si elaborate de Camera Reprezentantilor, liderii republicani au anuntat luni seara ca vor vota inca o data, in cursul noptii, un text considerat inacceptabil de democrati, deoarece distruge legea privind reforma sistemului de sanatate a lui Barack Obama.

Serviciile consulare americane vor continua, intr-o prima faza, sa emita vize strainilor doritori sa intre in Statele Unite, chiar si in cazul unui blocaj al statului federal luni seara, a asigurat Departamentul de Stat.

„Activitatile biroului de afaceri consulare vor continua local si in strainatate, ceea ce inseamna ca vor continua sa livreze vize si pasapoarte”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki.

Sute de mii de functionari americani nu stiu daca marti dimineata vor sta acasa, soarta lor depinzand de un eventual acord in ultimul moment al Congresului pentru a evita un blocaj al statului federal.

Insa Psaki a asigurat ca ministerul sau, intr-o prima faza, va fi putin afectat de blocajul serviciilor publice.

„Daca va exista un blocaj guvernamental, activitatile Departamentului de Stat si ale (agentiei federale de ajutor international) USAID vor putea continua in mod limitat pentru o perioada scurta”, a declarat Psaki, in special din cauza faptului ca bugetul pentru anul 2012-2013 a fost alocat in totalitate de abia in martie.

Ultimele stiri