Vorba zilei

Prefer sa stau pe dovleac, dar sa fie numai al meu, decat sa ma inghesui impreuna cu altii pe o perna de catifea – Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (n. 12 iulie 1817 – d. 6 mai 1862) a fost un filozof american, eseist, scriitor, naturalist, transcendentalist, critic al taxelor si al progresului. Este cunoscut in primul rand pentru cartea sa Walden, in care mediteaza asupra unei vieti simple in mijlocul naturii, si pentru eseul sau Nesupunerea civila (Civil Disobedience), in care argumenteaza in favoarea rezistentei individuale, bazata pe principii morale si indreptata impotriva injustitiei guvernamentale.

1ssaa

Cartile, articolele, eseurile, jurnalele si poeziile lui Thoreau pot fi grupate in nu mai putin de douazeci de volume. Printre cele mai influente scrieri ale sale se numara contributiile la istoria naturala si la filozofie, in care a anticipat metodele si descoperirile ulterioare din ecologie si istorie medioambientala, doua surse ale ecologismului modern.

Thoreau a luptat toata viata pentru abolirea sclaviei, tinand conferinte impotriva unor legi precumFugitive Slave Law, aclamand scrierile lui Wendell Phillips si aparandu-l pe abolitionistul John Brown. Filozofia rezistentei nonviolente a lui Thoreau a influentat gandirea si actiunea politica a unor personalitati precum Lev Tolstoi, Mahatma Gandhi sau Martin Luther King, Jr..

Unii anarhisti au fost inspirati de Thoreau. Desi in eseul sau despre dezobedienta civila Thoreau pledeaza pentru imbunatatirea institutiei guvernului, nu desfiintarea sa, I ask for, not at once no government, but at once a better government (ceea ce in spiritul limbii romane devine, Eu cer nu eliminarea imediata a guvernului, ci imediata sa imbunatatire), tot Thoreau admite ca directia acestei imbunatatiri ar conduce spre anarhie, „Cel mai bun guvern este cel care nu guverneaza deloc; si cand oamenii vor fi pregatiti, un astfel de guvern vom avea”.

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP