18.9 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăSocialSanatatePremiera in Romania: Pacientii vor fi despagubiti de medicii care nu-i trateaza...

Premiera in Romania: Pacientii vor fi despagubiti de medicii care nu-i trateaza corect!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Verificări la medicii care eliberează în exces concedii medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că există medici care...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

​Colegiul Medicilor propune ca pacienții care sunt victimele unui malpraxis să poată fi despăgubiți încă din faza de pre-litigiu, în baza unei înțelegeri amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanța de judecată. În cazul în care ar deveni realitate, măsura, care se aplică deja în alte țări, ar fi o premieră în România.

În cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor pe tema gestionării greșelilor medicale în România, care au continuat astăzi în Aula Alexandru Brăescu a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T.Popa” din Iași, participanții au discutat o serie de propuneri menite să introducă posibilitatea înțelegerii amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient și să permită despăgubirea acestuia încă din faza de pre-litigiu, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanța de judecată.

„În partea de pre-litigiu, propunem introducerea unei noi proceduri prin care un expert medical independent să stabilească dacă este malpraxis sau nu și în baza acestei expertize medicale pacientul să poată fi despăgubit fără a apela neapărat la instanța de judecată și fără ca medicul să apară ca pârât într-un dosar civil. De asemenea, propunem ca și în fața instanței de judecată, expertiza să fie făcută de un expert medical independent și nu de Institutul de Medicină Legală”, spune Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

O altă propunere este ca într-un dosar civil de malpraxis medicul să aibă calitatea de “intervenient forțat”, calitatea de pârât fiind preluată de asigurător care va plăti și despăgubirile.

Președintele Colegiului Medicilor: „În cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare”
„Cu toții am căzut de acord, în dezbaterile precedente, asupra unui aspect important: în cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare pentru repararea suferinței cauzate. Propunerile discutate astăzi, in mod special introducerea unei căi de înțelegere amiabilă între medic, asigurător și pacient, în caz de malpraxis, pot să elimine multe din blocajele existente în sistem și să permită despăgubirea mai rapidă a pacienților care au suferit prejudicii în urma unui act de malpraxis. „În plus, analiza conduitei profesionale a medicului poate duce la sancțiuni disciplinare din partea Colegiului Medicilor din România, care pot ajunge până la retragerea dreptului de liberă practică. Clarificarea condițiilor în care medicul poate răspunde chiar și penal pentru deciziile sale este deopotrivă necesară pentru îndrumarea practicii judiciare in acest sens”, consideră prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România a demarat pe data de 2 noiembrie anul trecut o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România. În cadrul primei dezbateri desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. În plus, se impune și întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

Citeste continuarea pe Hotnews.ro

Ultimele stiri