Acasă Videoclipul zilei Premiera in Romania: Padurile pazite cu camere video care identifica masinile! Furtul...

Premiera in Romania: Padurile pazite cu camere video care identifica masinile! Furtul de lemn devine aproape imposibil

108

Pădurile din județul Sibiu aflate în administrarea Direcției Silvice sunt păzite mai nou cu camere de filmat care transmit în direct paznicilor. Sibiul are printre cele mai multe astfel de camere din țară și numărul lor urmează să fie dublat, astfel încât furturile de lemn să devină aproape imposibile.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat joi că, pentru a preveni tăierile ilegale în fondul forestier de stat și transporturile ilegale de masă lemnoasă, direcțiile silvice din țară au primit și instalat, până în prezent, 177 de camere video de monitorizare. Acestea sunt folosite atât pe drumurile forestiere administrate cât și în zonele unde există semne referitoare la activități suspecte.

”O parte din aceste camere video sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR), care identifică și verifică automat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, permițând verificarea transporturilor de masă lemnoasă, precum și trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietatea publică a statului. Acces la aceste sisteme video au și organele de poliție, în unele cazuri, în baza unor protocoale de colaborare”, au transmis oficialii Romsilva.

Cele mai multe sisteme video au fost instalate la direcțiile silvice Caraș – Severin, Botoșani, Mureș, Bacău, Brașov, Hunedoara, Sibiu, Maramureș, Suceava și Vâlcea.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Sibiu a explicat pentru Turnul Sfatului că în pădurile județului sunt deja instalate 20 de astfel de camere.

Acestea nu doar că înregistrează și identifică numerele de înmatriculare, dar și transmit imagini live în birourile paznicilor. În plus, ele sunt mobile și pot fi instalate oriunde este nevoie de ele.

”Este vorba despre camere mobile, se pot monta inclusiv pe arbori. Colegii mei le mută oriunde au suspiciuni sau știu că este nevoie de ele. Nu putem face publice zonele unde se află acestea, dar vă putem spune că toate cele opt ocoale silvice au primit și le folosesc cu succes, deja și-au dovedit eficiența”, a declarat Codruța Bucșa, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Sibiu.

Pe lângă cele 20 de camere aflate în uz, Direcția Silvică Sibiu a solicitat încă 30 de camere de filmat, acestea fiind așteptate până la finalul acestui an. Asta înseamnă că strict în ceea ce privește ocoalele silvice aflate în administrarea Direcției Silvice Sibiu furtul de lemn sau braconajul ar trebui să devină aproape imposibile.

Ideea este întărită și de la București.

”Se intenționează ca, pe viitor, aceste sisteme video să fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investiție prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, acestea putând astfel să monitorizeze în timp real transporturile de lemn recoltat din pădurile de stat și să emită alerte dacă aceste transporturi de masă lemnoasă nu dețin avizele legale”, au explicat și oficialii Romsilva, în comunicatul de presă remis joi.

La nivel național Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos