Acasă Divertisment Premierul Citu anunta ca persoanele vaccinate vor putea face nunti si in...

Premierul Citu anunta ca persoanele vaccinate vor putea face nunti si in valul 4, fara restrictii

Nunțile vor putea avea loc doar dacă invitații vor avea certificat covid digital. Premierul Florin Cîțu a făcut această propunere pentru zonele în care rata infectărilor este în creștere.

Unele județe se apropie deja de limita până la care astfel de evenimente sunt permise. Și duminică am avut peste 2.200 de noi infectări. Îngrijorător este că în secțiile de terapie intensivă sunt și nouă copii.

Pentru ca planurile mirilor cu nunţi deja programate să nu fie date peste cap de la o săptămână la alta, premierul spune că are o soluţie dacă rata trece de trei infectări la mia de locuitori.

Florin Cîțu, premierul României: „Sunt nunţi programate în zone unde deja vedem că se ajunge la trei la mie. Propunerea mea: aş vrea să ne asigurăm că aceste nunţi nu sunt anulate şi propunerea mea: să folosim certificatul verde pentru aceste nunţi, dacă se poate”.

În alte ţări europene, certificatul digital Covid sau aşa-numitul „pașaport verde”, care atestă că o persoană este vaccinată, testată ori trecută prin boală, este folosit la scară largă. A fost iniţial cerut pentru activităţile culturale, dar şi pentru restaurante şi în transport.

Camelia Bichiș trăieşte în regiunea Verona din Italia şi participa la o sărbătoare când ne-a povestit despre cum e folosit acolo certificatul Covid.

Camelia Bichiș, româncă din Italia: „Nu se poate dansa, se intra la această sărbătoare cu certificatul Covid. Se verifică aceste certificate. În autobuz, în tren, este obligatoriu să ai certificat. Nu pot circula să meargă în vacanţe dacă nu-şi fac vaccinul, iar aici tineretul şi-a făcut vaccinul”.

Medicul şi cercetătorul Octavian Jurma spune că autorităţile române sunt prea „relaxate” în fața valului 4 al epidemiei, care deja aduce peste 2.000 de noi cazuri de covid zilnic.

Octavian Jurma, medic: „Aşteptăm să vedem ce alte măsuri va lua guvernul, având în vedere că am depăşit cel mai pesimist scenariu al lor. Singurul lucru anunţat a fost o relaxare – valabilitatea testelor rapide. Nu e niciun mesaj de alertă reală transmisă de autorităţi către populaţie, aici e cea mai mare problemă. Italienii au învăţat din greşelile lor, au trecut la vaccinare în masa şi au introdus paşaportul verde ca instrument de prevenţie”.

În judeţul Satu-Mare, incidența este deja de peste doi la mie, iar mai multe comune au intrat şi în carantină. Alte judeţe – Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş – dar şi municipiul Bucureşti înregistrează un număr mare de infectări.

Autorităţile estimaseră că se va ajunge la 4.000 de oameni internaţi cu Covid la finele acestei luni. Iată însă că realitatea este mult mai sumbră, pentru că avem deja 4.800 de internaţi. Şi mai grav, tot mai afectaţi sunt şi copiii. 141 de minori sunt în spital, dintre care nouă sunt la terapie intensivă.

Numai în 24 de ore, 2.255 de persoane s-au infectat cu Sars-Cov-2, 600 sunt internate la terapie intensivă şi 29 au murit.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDovada ca pandemia este abia la inceput: Americanii au planuri mari pentru 2022
Articolul următorPNL avertizează USR PLUS că o vor lua de zero, dacă se răzgândesc: ”Să-și asume că sunt principalii vinovați și că e necesar să renegociem ministerele”