Premierul Tudose le spune romanilor ca banii pusi la banca nu sunt in siguranta. El nu are niciun cont bancar!

9

Premierul a transmis populaţiei că nu ştie cât de siguri sunt banii depuşi în băncile cu pierderi. El nu are însă niciun cont bancar, potrivit declaraţiei de avere, citata de economica.net.

Premierul Mihai Tudose a declarat, duminica trecută, la Antena 3, că banii depuşi de români în băncile care nu au profit nu sunt siguri. El a făcut această declaraţie în contextul în care Fiscul a început controale la bănci.

Iată declaraţia premierului, citată de Agerpres.

„Au început controale peste tot, şi vă dau un exemplu cu băncile. Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe profit şi 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm (…) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, să, nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii sau, pur şi simplu, au venit aici crezând că toţi suntem cu tricouri cu: fraierii noştri ! ANAF-ul a început controlul la două dintre ele să vadă cum şi ce se întâmplă. Eu vă spun foarte sincer şi-mi asum, o să ajungem până a la ieşi public şi a spune: domne’, băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu ştiu dacă este foarte ‘safe’ să vă ţineţi economiile acolo. (…) Iertaţi-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment ?”

După declaraţia lui Tudose, Banca Naţională a României a emis un comunicat de presă menit să liniştească deponenţii, în care îi asigura că banii din bănci sunt siguri şi, oricum, mare majoritate a depozitelor bancare sunt garantate, prin lege.

„Din datele prezentate rezultă că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România. Sectorul bancar din România este solid şi lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, faţă de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi comparativ cu media europeană de 14%. Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”, a comunicat Banca Centrală.

„Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenţă, obligaţia BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate şi lichiditate la niveluri care să asigure buna funcţionare a băncii şi siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor. Ca urmare a acţiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). În conformitate cu legislaţia europeană, toate depozitele până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate. La data de 30 iunie a.c., numărul persoanelor fizice române care deţineau depozite în bănci din România era de 10.204.042 persoane fizice, din care 10.169.155 persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) şi 34 887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat”, a mai comunicat BNR.

Premierul Tudose a vorbit despre siguranţa banilor depuşi în bănci, în condiţiile în care, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Guvernului, nu deţine niciun cont bancar, nici măcar un cont curent în care să îşi încaseze salariul pe card. Declaraţia a fost completată la data de 4 iulie iar acolo sunt trecute doar apartamentul din Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie de timbre evaluată la 30.000 de euro.

Anul trecut, Tudose a încasat 70.000 de lei din activitatea sa parlamentară, potrivit aceluiaşi document.

ECONOMICA.NET net a solicitat un punct de vedere biroului de presă al Guvernului în care să explice dacă premierul Tudose nu are într-adevăr niciun cont bancar sau a omis să-l treacă în declaraţia de avere şi cum îşi primeşte salariul. Vom publica răspunsul imediat ce îl vom primi.