31.8 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăACTUALITATEPreședinte de stat european: ”Ar trebui să-i monitorizăm pe toți rușii care...

Președinte de stat european: ”Ar trebui să-i monitorizăm pe toți rușii care trăiesc în Occident, să fie supuși unei supravegheri stricte”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

România cere despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Președintele ceh Petr Pavel afirmă că cetățenii ruși care trăiesc în străinătate ar trebui să fie supuși unei „supravegheri stricte” de către serviciile de informații din țările gazdă, transmite politico.eu.

„Toți rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui să fie monitorizați mult mai mult decât în trecut, deoarece sunt cetățeni ai unei națiuni care duce un război agresiv”, a declarat Pavel într-un interviu pentru Radio Europa Liberă publicat joi.

„Îmi poate părea rău pentru acești oameni, dar, în același timp, când ne uităm în urmă, când a început cel de-al Doilea Război Mondial, toată populația japoneză care trăia în Statele Unite era și ea supusă unui regim strict de monitorizare”, a mai spus președintele ceh. „Acesta este pur și simplu un cost al războiului”.

Întrebat ce a vrut să spună prin „monitorizare”, Pavel a răspuns că se referă la „a fi sub supravegherea serviciilor de securitate”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ 120.000 de persoane de origine japoneză – majoritatea cetățeni americani și jumătate dintre ei copii – au fost plasate cu forța în lagăre de internare în urma atacului de la Pearl Harbor din decembrie 1941 al forțelor japoneze. Lagărele erau înconjurate de sârmă ghimpată și păzite de soldați americani.

Președintele american Joe Biden a declarat în februarie că a fost „una dintre cele mai rușinoase perioade din istoria americană”.

Cetățenii ruși au fugit din țara lor cu sutele de mii de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina, în februarie 2022 – inclusiv pentru a evita să fie înrolați în armata rusă. Potrivit Statista, în 2020, aproximativ 6,6 milioane de ruși trăiau în Europa și America de Nord.

Președintele ceh pro-occidental, care a fost un susținător vocal al Ucrainei pe fondul invaziei Rusiei, a fost general NATO – un trecut extrem de neobișnuit pentru un lider european.

El a fost ales în ianuarie, după ce a candidat ca independent, învingându-l pe fostul prim-ministru Andrej Babiš cu 58% din voturi.

Poziția lui Pavel este în mare parte ceremonială, dar, în calitate de șef de stat ceh, el poate totuși să exercite o influență asupra direcției țării, așa cum au făcut-o și liderii cehi anteriori în trecut.

Ultimele stiri