Acasă Social Profesorii romani, umiliti! Sunt printre cel mai prost platiti din UE!

Profesorii romani, umiliti! Sunt printre cel mai prost platiti din UE!

32

Profesorii romani sunt printre cei mai umiliti din Uniunea Europeana, avand cele mai mici salarii, cu un venit mediu de doar 1,3 ori peste salariul mediu pe economie, de 350 de euro net pe luna.

In acelasi timp, veniturile medii ale profesorilor bulgari sunt de aproximativ 1,6 ori mai mari decat salariul mediu pe economie, iar cele ale profesorilor din Polonia, de circa 2,5 ori, potrivit calculelor ZF pe baza raportului Teacher and School Heads Salaries and Allowences in Europe 2012-2013, realizat de reteaua de informare si comunicare The Eurydice Network din cadrul Comisiei Europene.

„Cei care sunt la guvernare nu gandesc decat in para¬digma ciclurilor electorale. Cum o reforma in educatie incepe sa aiba efecte abia in minimum sase ani, este neinteresant pentru ei sa aloce mai multi bani unui sistem cu reactie lenta la schimbare. Desi se spune ca educatiei trebuie sa i se acorde 6% din PIB, niciodata bugetul Ministerului Educatiei nu a avut aceasta pondere. Nu exista respect pentru educatie si semnatura pe care toate par¬tidele au pus-o in 2007 pe un pact national are valoare zero pentru guver¬nanti“, este de parere Mircea Miclea, fost ministru al educatiei in perioada 2004-2005 si, in prezent, profesor de psihologie in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

Anul acesta, pentru educatie s-au alocat de la buget peste 20 de miliarde de lei (circa 4,6 miliarde de euro), adica mai putin de 3,5% din PIB-ul pe 2013 (in euro), potrivit informatiilor de la Ministerul de Finante.

Cu toate ca salariul mediu primit de un profesor roman depaseste venitul mediu pe economie, acesta este departe de valoarea salariului primit de cei care intra in invatamant ca debutanti sau care au o expe¬rienta in domeniu de doar cativa ani.

Sursa: zf.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos