8.5 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăSocialProgoza meteo. Vin iar ninsorile in toata tara

Progoza meteo. Vin iar ninsorile in toata tara

in:

Stiri pe acelasi subiect

Bucurati-va de caldura din weekend. De luni vine gerul!

Bucurati-va de caldura din weekend deoarece meteorologii au emis...

VESTI BUNE: VREMEA se incalzeste usor! Vezi PROGNOZA pentru marti si miercuri!

Meteorologii anunta vesti bune pentru perioada urmatoare, vremea va...

VREMEA se indreapta usor! Vezi cum va JOI si VINERI in toata tara!

Vremea se indreapta usor dar ramane instabila in vestul,...

vremePrognoza meteo realizata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) arata ca de la jumatatea lunii ianuarie vine un nou val de ninsori care va afecta intreaga tara.

Potrivit meteorologilor, in zona Banatului, in intervalul 7- 9 ianuarie, vremea va fi rece, cu temperaturi medii sub pragul de inghet chiar si la orele amiezelor cu minime cuprinse intre -5 si -10 grade Celsius. Intre 9 si 11 ianuarie valorile termice vor fi in crestere, urmand a se situa peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime de la 3 la 6 grade Celsius, si minime nocturne in jurul valorii de zero grade. In saptamana 14-20 ianuarie se estimeaza o usoara racire a vremii ce va determina un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua decada a lunii ianuarie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte la inceput, apoi mai ales ninsori, va fi mai mare in intervalul 10-15 ianuarie, respectiv 18-20 ianuarie. Pentru regiunea Crisanei, pana pe data de 9 ianuarie, vremea va fi rece, cu medii ale temperaturilor maxime sub pragul de inghet si ale minimelor nocturne situate aproximativ intre -7 si – 11 grade Celsius. Dupa 9 ianuarie, valorile termice vor creste, iar din 11 ianuarie sa se situeze peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime, in medie, de 2 – 4 grade Celsius. Minimele se vor incadra intre -1 si zero grade Celsius. In ultima saptamana a perioadei de prognoza se estimeaza o usoara racire a vremii, ce va determina un regim termic apropiat de cel normal in a doua decada a lunii ianuarie. Meteorologii estimeaza precipitatii mixte, dar si ninsori, dupa data de 10 ianuarie.

Conform prognozei ANM, in Transilvania, intervalul va debuta cu dimineti si nopti geroase, in care mediile minimelor termice vor cobori sub valoarea de -10 grade in toata regiunea, iar in zonele depresionare sub -20 de grade. In zilele de 7, 8 si 9 ianuarie temperaturile maxime vor fi negative, situandu-se, in medie, intre -8 si -4 grade. In partea a doua a saptamanii vremea va fi in incalzire, maximele termice devenind preponderent pozitive, iar valorile minime urmand a se situa in general intre -6 si -2 grade. In saptamana 14-20 ianuarie, temperatura aerului va fi in scadere usoara, ceea ce este echivalent cu un regim termic apropiat de cel normal in a doua decada a lunii ianuarie. Probabilitatea de precipitatii va fi redusa in perioada 7-10 ianuarie, dar va creste ulterior si va fi mai mare in zilele de 11 si 12 ianuarie, in jurul datei de 15 si, din nou, in intervalul 18-20 ianuarie, cu mentiunea ca vor predomina ninsorile. In zona Maramuresului, in perioada 7- 9 ianuarie, vremea va fi rece, cu temperaturi medii la amiaza preponderent negative, local sub cele de ger noaptea si dimineata, cand minimele termice vor cobori la -10 grade. In partea a doua a saptamanii valorile termice vor fi in crestere si se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime, in medie, de zero si 4 grade Celsius. In a doua parte a lunii ianuarie se estimeaza o racire usoara si treptata a vremii ce va determina un regim termic apropiat de cel normal al perioadei. Intre 10 si 12 ianuarie, dar si in intervalul 15-20 ianuarie, sunt prognozate precipitatii mixte, la inceput, dupa care sub forma de ninsoare.

In Moldova, vremea va fi geroasa in primele zile ale intervalului analizat, cu temperaturi minime intre -18 si -10 grade Celsius. La amiaza, temperaturile se vor incadra intre -7 si -4 grade. Dupa data de 9 ianuarie, valorile termice vor fi in crestere semnificativa, devenind usor pozitive la amiaza in cea mai mare parte a regiunii, in timp ce, la orele diminetilor, minimele vor fi, in general, incadrate intre -7 si -3 grade Celsius. Desi va fi in racire usoara, se estimeaza ca regimul termic din saptamana 14-20 ianuarie se va caracteriza prin valori de temperatura situate in jurul mediilor climatologice. Vor fi ninsori locale la inceputul intervalului, apoi probabilitatea de precipitatii va fi mai mare in zilele de 14 si 15 ianuarie, respectiv 18-20 ianuarie. Prognoza ANM releva faptul ca, in zona Dobrogei, vremea va fi rece in primele zile ale intervalului, cu valori maxime negative si minime ce pot atinge pragul gerului. Dupa 9 ianuarie valorile de temperatura vor fi in crestere, cele maxime devenind pozitive, iar minimele urmand a se situa usor sub limita de inghet. In primele doua zile ale intervalului de prognoza va ninge slab la nivel local. Ulterior, probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mai mare dupa data de 14 ianuarie.

Pentru zona Munteniei, meteorologii estimeaza o vreme rece in primele zile ale intervalului, cu valori usor negative la amiaza si cu nopti in care temperaturile vor cobori pana la limita gerului, de -10 grade Celsius. Dupa data de 10 ianuarie vremea se va incalzi, sfarsitul de saptamana va aduce temperaturi maxime, in medie, de 4 pana la 7 grade Celsius, precum si minime usor negative. Pe parcursul saptamanii 14-20 ianuarie nu vor fi variatii termice importante, regimul termic mentinandu-se apropiat de cel mediu multianual pentru luna ianuarie. In zilele de 7 si 8 ianuarie vor fi ninsori slabe la nivel local, apoi probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in intervalele 13-15 ianuarie, respectiv 17-20 ianuarie. In Oltenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu valori in jurul a zero grade Celsius la amiaza si cu dimineti in care temperaturile vor cobori izolat pana la limita gerului, respectiv -10 grade Celsius. Dupa data de 10 ianuarie vremea se va incalzi apreciabil, sfarsitul de saptamana aducand temperaturi maxime, in medie, de 5 – 8 grade Celsius, si minime usor negative. Pe parcursul saptamanii 14-20 ianuarie nu vor fi variatii termice importante, vremea fiind normala si apropiata de media multianuala a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitatii (ploaie, lapovita si ninsoare) va fi mai mare dupa 10 ianuarie, dar mai ales intre 13 si 15 ianuarie. La munte, intervalul va debuta cu o vreme geroasa in majoritatea masivelor. Dupa data de 8 ianuarie valorile termice vor fi in crestere usoara, astfel incat in zilele de 10 si 11 ianuarie temperaturile medii vor ajunge la aproximativ -8 grade Celsius noaptea si la -3 grade Celsius ziua. In perioada 13 – 20 ianuarie nu vor fi variatii termice importante, temperaturile mentinandu-se in jurul mediilor multianuale ale celei de-a doua decade a lunii ianuarie. Precipitatii, mai ales sub forma de ninsoare, se vor semnala dupa data de 10 ianuarie.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 7 – 20 ianuarie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.

 

Ultimele stiri