Acasă Stirea zilei Proiectul aflat in dezvoltare acum ”în jurul căreia se va învârti, din...

Proiectul aflat in dezvoltare acum ”în jurul căreia se va învârti, din punct de vedere economic, toată România“

După ce săptămâna trecută a avut loc depunerea candidaturilor pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie pentru Secţiunea 2 Boiţa-Cornetu, se poate vorbi de o intrare în linie dreaptă a Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Anul acesta, cel mai probabil se va mai deschide un şantier, pe Secţiunea 5 Curtea de Argeş-Piteşti. Parte a Coridorului 4 Pan-European, Autostrada Sibiu-Piteşti, cu o lungime de peste 122 de km, împărţit în 5 loturi, care va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi este cea mai aşteptată autostradă a României.   

După ce, în primăvara anului trecut, Ministerul Transporturilor a anunţat startul lucrărilor la primul şantier deschis pe un lot de 13 kilometri din cadrul secţiunii Sibiu-Boiţa (unde lucrările ar trebui finalizate în trei ani), chinurile facerii autostrăzii se înteţesc. Anul 2021 a pornit la drum cu mai multe veşti bune decât proaste. În primul rând, Ministerul Transporturilor alocă 477 de milioane lei pentru acest obiectiv, cu cca. 70 % mai mult faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că ar putea începe lucrările şi pe secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, secţiune adjudecată de italienii de la Astaldi.  

“Acesta ar trbui să fie anul în care să vedem şantierul deschis pe tronsonul Curtea de Argeş – Piteşti. Pe toată perioada anului trecut am avut întâlniri pentru rezolvarea problemelor legate de exproprierile pe care le presupune acest tronson. Având în vedere că bugetul e destul de mulţumitor anul acesta pentru autostradă, cred că se va pune în practică”, a declarat, luni, pentru Adevărul, prefectul judeţului Argeş, Emanuel Soare.

“Aşa cum ştiţi, Sindicatul Autoturisme Dacia a avut cel puţin patru mitinguri pentru susţinerea acestui proiect absolut necesar nu numai pentru Dacia, ci pentru toată zona Munteniei. Din punctul nostru de vedere, această autostradă este axa în jurul căreia se va învârti, din punct de vedere economic, România. Este extrem de importantă. Nu am înţeles niciodată până acum de ce nu s-a făcut deja. Începem să vedem că ea se construieşte. În câţi ani va fi ea finalizată este de discutat. Este nu necesară, ci vitală pentru Muntenia, nu numai pentru Dacia”, a declarat, luni, pentru “Adevărul”, Ion Iordache, vicelider Sindicatul Autoturisme Dacia.   

Contractul pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 5 a Autostrăzii A1 Sibiu-Piteşti cu italienii de la Astaldi a fost semnat în mai, anul trecut. Este vorba de 30,35 kilometri, între Curtea de Argeş şi Piteşti, care vor costa 1,71 miliarde de lei plus TVA. Tradus în termene, sectorul de autostradă înseamnă patru ani de lucrări în teren. 

“Tronsonul este relativ dificil: cel mai lung lot de autostradă contractat în prezent în România, aproximativ 5 km din cei 30 fiind poduri şi viaducte, incluzând trei noduri rutiere, două spaţii de servicii şi un CIC (Centru de Întreţinere şi Coordonare). Sperăm ca (…) la sfârşitul lui 2024 să putem circula!”, preciza, anul trecut, Asociaţia Pro Infrastructură.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentMarian Godină despre Șoșoacă: ”Să vii cu soluții e mai greu, de grohăit poate orice porc”
Articolul următorCTP despre circul făcut de Șoșoacă: ”Cat de oligofren sa fii sa crezi ca lupta pentru popor?”