6.3 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăSocialPropaganda guvernului fata in fata cu realitatea dura: Romania este pe locul...

Propaganda guvernului fata in fata cu realitatea dura: Romania este pe locul 2 in Europa la saracie!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Suntem pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie, din cauza nivelului de muncă foarte scăzut. Iar procentul este înspăimântător, conform Eurostat: 84,2 la sută.

Și, explică reprezentanții instituției europene, am ajuns la această rată pentru că într-o familie muncesc foarte puțini membri. Astfel, câștigurile sunt mici, iar cheltuielile mari.

O femeie locuiește într-un apartament cu trei camere împreună cu mama, tatăl, fratele și copilul ei.

Femeie: Era mai bine singuri, dar dacă nu avem posibilități să ne cumpăram o casă separat, stăm la grămadă. Părinții au pensie și frati-miu și cu mine muncim.

Reporter: Care este venitul mediu într-o lună?

Femeie: Minimul pe economie.

Potrivit Eurostat, în România, rata riscului de sărăcie, în casele în care membrii familiei nu muncesc sau o fac prea puțin, este de 84.2 la sută. Mai rău decât noi stau doar lituanieii, cu un procent de 85 la sută. La polul opus se află țări precum Danemarca și Irlanda. Datele arata că munca ajută la prevenirea sărăciei și, cu cât europenii muncesc mai mult, cu atât nivelul sărăciei este mai mic.

La noi, rata șomajului este la 5,3 la sută, iar 153 de mii de persoane primesc ajutor social. Pe lângă acestea, sunt însă mulți oameni care nu au un loc de muncă din diverse cauze, dar nici nu au în plan să se angajeze. În plus, tot conform Eurostat, o româncă din 5 este casnică.

Gelu Duminică, sociolog: La noi 5 milioane din români sunt plecați în afară pentru a da brânci la sărăcie. Dacă ai norocul ca în gospodărie să fie și persoane vârstince și persoane între 16-24 care își caută loc de muncă. Plus persoane care lucrează pe salariul minim pe economie, uite unde ajungi. Situațiile sunt atât de complexe și arată de multe ori incapacitatea statului de a interveni. Trebuie să ne uitam la cauză. Cauza nu e că omul vrea să stea acasă, cauza e că se obișnuiește să stea acasă pentru că nu a fost încurajat.

În statele europene în care nivelul de muncă este scăzut, riscul de sărăcie este în medie de 64 la sută.

Sursa: StirilePROTV

Ultimele stiri