27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăEconomiePropunere de lege: Hypermarketurile sa IASA din orase, la 5 kilometri!

Propunere de lege: Hypermarketurile sa IASA din orase, la 5 kilometri!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dupa ce au vrut sa le inchida duminica, parlamentarii vor acum sa scoata supermarketurile din marile orase si sa le duca la cel putin 5 kilometri localitati.

Mai multi deputati UNPR au depus o propunere legislativa prin care supermarketurile cu suprafata mai mare de 800 metri patrati ar urma sa fie scoase in afara oraselor, la minim 5 km de marginea acestora, si ar avea un program fix prin care sambata ar inchide la ora 14.00 iar duminica ar fi inchise. In plus, supermarketurile sunt obligate sa ofere spatiu de desfacere a produselor alimentare ale producatorilor romanesti, potrivit Hotnews.

Este a treia propunere legislativa care vizeaza hipermarketurile depusa in parlament doar in ultima luna, dupa cea care prevede ca hipermarketurile sa fie inchise duminica pentru incurajarea pietelor cu produse traditionale si activitatilor in familie si cea care obliga hipermarketurile sa ofere spatiu producatorilor care comercializeaza produse traditionale.

Propunerea legislativa, inaintata Senatului pe 18 mai si care nu a intrat inca in procesul legislativ, prevede astfel:

* Supermarketurile sunt obligate sa respecte urmatorul program saptamanal de functionare:

a) luni-vineri: ora 08.00 – 22.00 deschis;

b) sambata: ora 08.00 – 14.00 deschis

c) duminica: inchis.

* Supermarketurile sunt obligate sa isi desfasoare activitatea in afara oraselor, la o distanta de minim 5 km fata de marginea acestora;

* Supermarketurile  sunt obligate sa puna la dispozitia producatorilor romani zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import si sa sigure spatii speciale producatorilor romani pentru contractarea produselor romanesti, sub forma unor birouri specializate.”

Pe de alta parte, nu se precizeaza ce se intampla in cazul in care la 5 km de marginea unui oras se intra in zona administrativa a altui oras.

 

Ultimele stiri