Propunere de ultima ora! Reinvierea sectoristilor!

15
Propunere istorică a unui important sindicat din Poliție care cere reînființarea sectoriștilor. Polițiștii de proximitate, cei care au luat locul vechilor milițieni, au ajuns să fi e depășiți de problemele actuale, susțin liderii sindicaliștilor. Unul dintre cei mai vechi agenți a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, cât de eficienți erau sectoriștii în timpul Comunismului și consideră desființarea acestora o mare greșeală, scrie evz.ro.

Liderii Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că vor propune, oficial, reînființarea sectoriștilor, adică acei polițiști care se ocupă de relația cu populația din raza de competență a secțiilor din orașe și municipii. Motivul, susțin sindicaliștii, este că actualii polițiști de proximitate, înființați în anul 2003, în locul sectoriștilor, nu fac față cerințelor din teren.

„Polițistul de proximitate a ajuns să își depășească competențele pentru care a fost desemnat, de a menține relația cu cetățeanul, să fie prietenul acestuia. În prezent, agenții fac lucrări penale, dosare cu autor cunoscut, duc sute de citații la domiciliile cetățenilor cărora le-a expirat actele de identitate, treabă care aparține Birourilor de Evidență a Populației și care o pot face polițiștii locali”, ne spun reprezentanții SNAP.

Lipsesc 1.500 de polițiști in București

În schimb, susțin sindicaliștii, sectoristul avea competențe legale diverse și mai extinse: să întocmească dosare penale, ținea evidența răufăcătorilor din zonă, întocmea dosare penale cu autor cunoscut dar și a celor cu autor necunoscut, mai ușoare. În plus, sectoristul avea dreptul să pună în aplicare mandate de aducere și de verificare a armelor. Liderii SNAP ne-au mai precizat că polițistul de proximitate a ajuns în această situație și din cauza lipsei de personal din Poliția Română. Numai în Capitală ar fi un deficit de 1.500 de polițști, ceea ce conduce la împărțirea sarcinilor către cei existenți. „Impactul este asupra populației, care poate aștepta rezolvarea unor cazuri mult timp”, ne-au explicat reprezentanți ai SNAP.