Fostul ministru de Externe Adrian Severin a anunţat că i-a trimis preşedintelui Rusiei Vladimir Putin o scrisoare deschisă în care i-a cerut liderului rus să nu includă România pe lista de „state neprietenoase”.
Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la închisoare pentru luare de mită și trafic de influență în Parlamentul European, a anunţat că i-a trimis preşedintelui Rusiei Vladimir Putin o scrisoare deschisă prin care îi cere să nu includă România pe lista „statelor neprietenoase”, mai ales că „desemnarea ei ca stat ostil Rusiei ar fi contraproductivă pentru toată lumea”, scrie Epoch Times România.
Scrisoarea deschisă a apărut în contextul în care Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata pe teritoriul României, la sfârșitul lunii aprilie. În replică, Moscova a anunțat că va întocmi liste cu state neprietene.
„În primul rând, nu trebuie confundată naţiunea română cu conducerea ei vremelnică despre care tot mai mulţi cetăţeni ai ţării mele consideră că acţionează sub impulsul unor ordine externe fără nici cea mai mică legătură cu interesul nostru naţional.
Asemenea ordine, obedient executate, sunt uneori venite de la grupări oculte supra-naţionale interesate să impună o ordine globală oligarhică, alteori de la rivalii sistemici ai Rusiei, dar şi de la unele puteri «prietene» Rusiei, doritoare a se pune într-o poziţie mai bună pentru a negocia bazele acestei «prietenii», asmuţind România împotriva Rusiei”, se arată în scrisoare.
Fostul ministru de Externe și fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) s-a arătat convins că România şi Rusia au mai multe interese strategice comune decât se crede şi că, din acest motiv, este o mare pierdere că ţara noastră „acceptă să fie deocamdată ventrilocul politicilor rusofobe ale unor puteri terţe”.
„România nu a vrut şi nu s-a străduit să fie membru al NATO pentru a se război cu Rusia şi nici măcar pentru că s-a simţit ameninţată de Rusia. Aderarea la NATO a avut ca raţiuni dorinţa de a evita izolarea internaţională sau rămânerea într-o zonă gri, în condiţiile în care singura alianţă politico-militară defensivă relevantă pentru regiunea noastră, la vremea respectivă, era cea nord-atlantică”, a mai transmis Adrian Severin.