Acasă ACTUALITATE PSD schimba legea. Vrea sa-i ia presedintelui Iohannis ultimele atributii reale

PSD schimba legea. Vrea sa-i ia presedintelui Iohannis ultimele atributii reale

1971

PSD este aproape de a-l lăsa pe Klaus Iohannis fără încă o atribuţie în ceea ce priveşte desemnarea şefilor de instituţii. Liderul senatorilor social-democraţi a adus modificări unei legi prin care preşedintele nu va mai avea niciun rol în numirea şefilor de la Consiliul Concurenţei.

PSD răspunde tirului de atacuri ale lui Klaus Iohannis şi ale PNL nu doar prin declaraţii de presă, ci şi prin acţiuni concrete, cum e cazul diminuării atribuţiilor şefului statului. Astfel, senatorul PSD Şerban Nicolae a adus mai multe amendamente la o lege privind funcţionarea Consiliului Concurenţei, prin care Klaus Iohannis nu mai are absolut niciun rol. Mai exact, dacă în prezent plenul Consiliului Concurenţei şi preşedintele instituţiei sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerile celor două Camere ale Parlamentului, în urma modificărilor, plenul Consiliului Concurenţei, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Camerei şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare.

Mai mult, Şerban Nicolae a adus modificări şi în ceea ce priveşte numărul de membri ai plenului Consiliului Concurenţei. Astfel, numărul acestora a fost crescut de la cinci la 11, iar instituţia are doi vicepreşedinţi, nu unul. Nu în ultimul rând, membrii plenului Consiliului Concurenţei nu trebuie să fi fost condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă de trei ani sau mai mare. În forma aflată în vigoare nu e făcută precizarea privind intenţia. 

Iniţiativa legislativă a primit luni raport de admitere de la Comisia economică, urmând ca decizia finală să fie luată de Senat, acesta fiind forul decizional în ceea ce priveşte proiectul de lege. „Doar PNL s-a opus în comisie. A mai fost şi o abţinere. Dar PSD domină comisia”, a precizat pentru „Adevărul” senatorul PNL Romulus Bulacu. PSD şi Şerban Nicolae au mai încercat să-l elimine pe Iohannis din procedura de numire de la Consiliul Concurenţei, dar proiectul senatorului PSD a picat la CCR deoarece nu avea avizul Consiliului Economic şi Social, după cum a constat Curtea în urma sesizării PNL şi USR.

Prin această lege, Iohannis mai primeşte o lovitură din partea PSD, anterior şeful statului fiind lăsat fără atribuţii în procedura de numire a altor şefi de instituţii sau lăsându-l pe acesta doar cu puterea de a avea un rol mai degrabă decorativ. Pe scurt, au făcut din şeful statului un preşedinte-spectator.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos