Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

PSD schimba legea. Vrea sa-i ia presedintelui Iohannis ultimele atributii reale

Publicat cu

pe

PSD este aproape de a-l lăsa pe Klaus Iohannis fără încă o atribuţie în ceea ce priveşte desemnarea şefilor de instituţii. Liderul senatorilor social-democraţi a adus modificări unei legi prin care preşedintele nu va mai avea niciun rol în numirea şefilor de la Consiliul Concurenţei.

PSD răspunde tirului de atacuri ale lui Klaus Iohannis şi ale PNL nu doar prin declaraţii de presă, ci şi prin acţiuni concrete, cum e cazul diminuării atribuţiilor şefului statului. Astfel, senatorul PSD Şerban Nicolae a adus mai multe amendamente la o lege privind funcţionarea Consiliului Concurenţei, prin care Klaus Iohannis nu mai are absolut niciun rol. Mai exact, dacă în prezent plenul Consiliului Concurenţei şi preşedintele instituţiei sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerile celor două Camere ale Parlamentului, în urma modificărilor, plenul Consiliului Concurenţei, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Camerei şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare.

Mai mult, Şerban Nicolae a adus modificări şi în ceea ce priveşte numărul de membri ai plenului Consiliului Concurenţei. Astfel, numărul acestora a fost crescut de la cinci la 11, iar instituţia are doi vicepreşedinţi, nu unul. Nu în ultimul rând, membrii plenului Consiliului Concurenţei nu trebuie să fi fost condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă de trei ani sau mai mare. În forma aflată în vigoare nu e făcută precizarea privind intenţia. 

Iniţiativa legislativă a primit luni raport de admitere de la Comisia economică, urmând ca decizia finală să fie luată de Senat, acesta fiind forul decizional în ceea ce priveşte proiectul de lege. „Doar PNL s-a opus în comisie. A mai fost şi o abţinere. Dar PSD domină comisia”, a precizat pentru „Adevărul” senatorul PNL Romulus Bulacu. PSD şi Şerban Nicolae au mai încercat să-l elimine pe Iohannis din procedura de numire de la Consiliul Concurenţei, dar proiectul senatorului PSD a picat la CCR deoarece nu avea avizul Consiliului Economic şi Social, după cum a constat Curtea în urma sesizării PNL şi USR.

Reclama

Prin această lege, Iohannis mai primeşte o lovitură din partea PSD, anterior şeful statului fiind lăsat fără atribuţii în procedura de numire a altor şefi de instituţii sau lăsându-l pe acesta doar cu puterea de a avea un rol mai degrabă decorativ. Pe scurt, au făcut din şeful statului un preşedinte-spectator.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

Cultura

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”

Publicat cu

pe

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”. Filmul va spune povestea tanarului Trump, incepand cu perioada in care isi construia afacerea imobiliara din New York. Asta se intampla intre anii 1970 si 1980. Starului Marvel i se va alatura si actrita cu origini bulgare, Maria Bakalova, care va fi tanara Ivana Trump, fosta sotie a miliardarului american.

Nascut la Constanta, Sebastian Stan este deja un nume peste Ocean. Celebritatea a dobandit-o odata cu interpretarea rolului The Winter Soldier in Universul Marvel, dar si dupa ce l-a intruchipat pe tobosarul Tommy Lee, in filmul Pam si Tommy.

Potrivit Hollywood Reporter, filmul se concentreaza asupra lui Trump in perioada in care isi construia afacerea imobiliara in New York, intre anii 1970 si 1980.

”The Apprentice” este descris ca fiind o poveste care documenteaza inceputul unei dinastii americane si abordeaza teme precum puterea, coruptia si inselaciunea.

Producatorii filmului ”The Apprentice” sunt Daniel Bekerman de la Scythia Films, Jacob Jarek de la Profile Pictures si Ruth Treacy de la Taylored Films. Sherman, Grant Johnson si Amy Baer, in asociere cu Kinematics a lui Mark Rappaport, sunt producatori executivi.
Printre alte roluri ale sale se numara filmul din acest an ”Dumb Money”, serialul Disney+ ”The Falcon and the Winter Soldier” si filmul bazat pe fapte reale ”I, Tonya” din 2017.

Strong a avut recent un rol castigator de premiu Emmy in serialul ”Succession” de la HBO si a jucat in filmul ”Armageddon Time” in 2022.

Bakalova este cunoscuta pentru filme precum ”Borat Subsequent Moviefilm” – pentru care a primit o nominalizare la Oscar – ”Bodies Bodies Bodies Bodies” si ”The Bubble”.

Continua sa citesti

International

Armata austriaca se incalta din Romania!

Publicat cu

pe

Cu Schengen sau fara Schengen armata austriaca a ajuns sa se incalte cu bocanci produsi de o firma din Romania. Un val de indignare in mass-media din Austria asupra noilor bocanci ai soldatilor scoate la iveala ca desi e un model de bocanci dezvoltat local acestia sunt produsi in Romania.

Ministrul austriac al Apararii Klaudia Tanner le-a prezentat soldatilor austrieci noii bocanci care vor „creste performanta si pregatirea operationala a armatei”. In total, Bundesheer (Armata Federala) va primi 35.000 de bocanci intre 2023 si 2025, un contract care se ridica la 4.8 milioane de euro.

Bocancii au un aspect nou, fiind de culoare bej pentru a se asorta cu uniforma si sunt potriviti atat pentru sezonul rece, cat si pentru cel cald.

Bocancii au fost dezvoltati de o firma austriaca, dar sunt fabricati in Romania datorita costurilor mai reduse, potrivit Servus TV. O pereche costa aproximativ 137 de euro. Purtatorul de cuvant al Fortelor Armate austriece, Michael Bauer, a declarat ca a existat o licitatie la nivelul UE, dar nicio o companie nu ar fi produs bocancii la acest pret.

Reclama

„Unii „experti in incaltaminte” de la noi critica faptul ca noii bocanci ai Armatei Federale sunt produsi in Romania. Puteti numi, va rog, o companie care ar fi produs bocancii in aceasta cantitate si la acest pret in Austria?”, a spus Michael Bauer. Bauer a publicat o poza cu bocancii folositi de Fortele Armate austriece in ultimii 50 de ani. Cel bej, din stanga, este cel produs in Romania.

Continua sa citesti

Tehnologie

Google sterge conturile inactive incepand de vineri

Publicat cu

pe

Google a anuntat inca din luna mai ca incepand cu 1 Decembrie 2023 va sterge toate conturile inactive. Asa ca daca aveti un cont Google pe care nu l-ati mai folosit de ceva vreme? Daca vreti ca acesta sa nu dispara, ar trebui sa va conectati inainte de sfarsitul acestei saptamani.

Conform politicii actualizate a Google privind conturile inactive, pe care gigantul tehnologic a anuntat-o in luna mai, conturile care nu au fost folosite in ultimii doi ani ar putea fi sterse. Conturile considerate inactive vor fi sterse intr-o procedura etapizata incepand de vineri. Daca aveti un cont care risca sa fie sters, ar trebui sa fi primit mai multe notificari de la Google trimise la adresa de e-mail afiliata contului respectiv si la adresa de recuperare a acestuia (daca exista una).

Dar daca inca va mai ganditi la aceasta noua politica – si doriti sa va asigurati ca este salvat continutul dvs. de pe Google Drive, Docs, Gmail si altele – iata ce trebuie sa stiti. In anuntul din luna mai, Google a atribuit actualizarea conturilor inactive unor probleme de securitate. Conturile care nu au fost folosite de mult timp sunt mai susceptibile de a fi compromise, a declarat compania, mentionand ca aceste „conturi uitate sau nesupravegheate” au de obicei parole vechi, adesea nu dispun de autentificare cu doi factori si primesc mai putine verificari de securitate. Prin urmare, aceste conturi ar putea fi piratate si folosite pentru spam sau alte continuturi rau intentionate, precum si pentru furtul de identitate. Cel mai simplu mod de a va mentine activ contul Google (si, astfel, de a impiedica stergerea acestuia) este sa va conectati la el cel putin o data la doi ani.

Continua sa citesti

hot news