Acasă ACTUALITATE PSD si AUR si-au dat mana in Parlament! Alianta pentru a sustine...

PSD si AUR si-au dat mana in Parlament! Alianta pentru a sustine legea a lui Dragnea

377

Camera Deputatilor a respins, marti, legea prin care Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, voia repatrierea rezervei de aur in tara.

Votul a fost dat pe cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, lege care are ca obiect de reglementare depozitarea intregii rezerve de aur a Romaniei in tara si introducerea unui termen de maxim 20 de zile pentru ca BNR sa prezinte Parlamentului si Guvernului un raport privind situatia rezervelor internationale si cauzele care au condus sau care pot conduce la o diminuare a rezervelor nationale.

S-au inregistrat 173 de voturi „pentru”, 131 de voturi ‘impotriva’ si o abtinere.

Propunerea legislativa a fost initiata de fostii parlamentari Liviu Dragnea si Serban Nicolae, iar la data de 20 noiembrie 2019, presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea.

In cadrul dezbaterilor care au avut loc in plen, deputatul PSD Oana Florea a sustinut ca Romania plateste pentru depozitarea aurului la Londra si nu castiga nimic, considerand aceasta discutie una de interes national.

„Este o dezbatere mai veche. (…) Este adevarat, rezervele nationale ale Romaniei, in acest moment, in proportie de 60%, se afla la Londra. In prezent, noi avem in jur de 100 de tone de aur, 61 se afla acolo, tara noastra nu castiga nimic de pe urma acestui depozit. (…) Noi, practic, platim cam 300.000 de lei pe an pentru ca depozitam acest aur. Este o discutie mai larga, care se poate face. 60% este cam mult, poate am putea sa diminuam. (…) La un moment dat, Ceausescu a platit datoriile externe ale Romaniei ajungand chiar la 7 tone – aveam la un moment dat”, a spus Oana Florea.

Deputatul liberal Dan Vilceanu a afirmat ca proiectul este unul impotriva intereselor nationale si totodata „nelegal”, pentru ca incalca tratatele europene.

„Acesta este un proiect care a intrat in dezbatere si care a fost introdus in atentia publicului pe vremea cand PSD facea politica Dragnea si este important sa vedem acum daca PSD continua politica Dragnea sau si-au mai revizuit punctele de vedere. Acest demers de a repatria parte din aurul depozitat la Londra este un proiect impotriva Romaniei, pentru ca, primul lucru care s-ar intampla, ar scadea credibilitatea tarii noastre in fata partenerilor europeni, a institutiilor financiare internationale si a investitorilor”, a sustinut deputatul PNL, care a atras atentia si asupra costurilor enorme ale repatrierii aurului de la Londra.

Liderul deputatilor AUR, George Simion, a solicitat retrimiterea proiectului la comisii, propunere respinsa de deputati.

„Nu conteaza atat de mult cine a initiat acest proiect de lege, e vorba de suveranitatea nationala. (…) Este o discutie care trebuie purtata indiferent de initiator iar optiunea noastra este ca actuala marja de 60% din rezervele de aur ale tarii trebuie redusa”, a afirmat Simion, citat de Agerpres.

Deputatii PSD au sustinut retrimiterea proiectului la comisii, dupa cum a anuntat liderul grupului, Alfred Simonis.

„Indiferent de necesitatea unui aviz al Bancii Centrale Europene, trebuie sa ne amintim ca aurul este al Romaniei, este aurul nostru si evident ca, daca trebuie sa facem acea cerere, putem sa o si facem. Costurile de repatriere pot fi mari, dar costurile de depozitare le platim in fiecare an”, a opinat Simonis.

Liderul deputatilor USR PLUS, Ionut Mosteanu, a amintit ca legea este initiata de fostul presedinte al Camerei Deputatilor Liviu Dragnea si i-a invitat pe social-democrati „sa se rupa” de acesta.

„Domnilor de la PSD, cred ca ar fi timpul sa va rupeti de Dragnea. Au trecut doi ani de la aceasta propunere pe care Dragnea o facea inainte de europarlamentare si o baga in Parlament pe repede inainte, speriat de caderea in sondaje. (…) Continuati cu astfel de initiative populiste, care n-au nicio legatura cu politica fiscala. Vad ca i-ati gasit si pe partenerii de la AUR – apropo, domnilor, tot iese Dragnea din puscarie, poate ii faceti o oferta, este liber de contract inteleg”, a afirmat Mosteanu.

Credibilitatea unei tari membre a UE nu sta in cantitatea de aur pe care o depoziteaza, a declarat, marti, la explicarea votului, deputatul AUR Mircia Chelaru.

„E adevarat ceea ce a spus domnul guvernator ca nu e nevoie de aceasta lege. (..) Argumentele – si de o parte, si de alta – sunt minore, pentru ca transportul cu un Hercules 64 de tone de aur costa foarte putin si MApN o poate face gratis. (…) Rezervele de aur nu sunt un moft. (…) Credibilitatea nu sta in cat aur avem la Londra, ci cat de mult il gestionam la noi acasa”, a spus Chelaru.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos