Acasă International Putin face PASUL inapoi! A cerut INCETAREA exercitiilor militare de langa frontiera...

Putin face PASUL inapoi! A cerut INCETAREA exercitiilor militare de langa frontiera cu Ucraina!

37

Vladimir Putin a facut pasul inapoi dupa ce a cerut exercitiilor militare de langa frontiera cu Ucraina, iar Moscova la randul ei cere Kievului sa-si retraga cat mai urgent trupele din estul tarii.

„Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apararii sa cheme trupele in garnizoane (…) din cauza incheierii exercitiilor”, a anuntat Kremlinul, citat de agentii ruse.

„Rusia indeamna (Ucraina) sa puna capat imediat operatiunii represive si violentelor, (indeamna) la retragerea trupelor si la solutionarea tuturor problemelor existente prin mijloace exclusiv pasnice”, maiafirma Kremlinul, potrivit agentiei publice RIA Novosti, referindu-se la operatiunea „antiterorista” lansata la 13 aprilie de catre armata ucraineana.

Potrivit ONU, aproximativ 130 de persoane – militari, separatisti si civili – au fost ucise in cursul operatiunii.

„Presedintele Vladimir Putin se felicita pentru primele contacte intre Kiev si sustinatorii federalizarii (Ucrainei), care vizeaza sa stabileasca un dialog direct, la care trebuie participe toate partile vizate”, afirma Kremlinul.

Dupa o prima „masa rotunda” miercuri, la Kiev, care nu a condus la niciun avans, principalii ministri din cadrul Guvernului, doi fosti presedinti ucraineni, parlamentari si clerici s-au intalnit sambata la Harkov (est). La fel ca la primul eveniment, separatistii, catalogati drept „teroristi” de catre Kiev, nu au fost reprezentati, iar premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a respins ideea federalizarii.

Moscova, pe care putrea prooccidentala de la Kiev o acuza ca-i sustine pe separatistii din estul tarii, promoveaza principiul unei reforme constitutionale in Ucraina care sa tina cont de vointa regiunilor proruse din est.

Referendumurile organizate in aceasta regiune, denuntate de catre Kiev si occidentali, au condus la o victorie masiva a taberei separatistilor.

Rusia pune la indoiala legitimitatea alegerilor prezidentiale anticipate programate la 25 mai in Ucraina, in timp ce Guvernul ucrainean efectueaza o operatiune armata – pe care Moscova o catalogheaza ca „represiva” – impotriva insurgentilor separatisti.

Moscova a masat in martie trupe – pana la 40.000 de militari potrivit occidentalilor – sub pretextul unor manevre, in apropiere de frontiera cu Ucraina, alimentand temeri cu privire la o invazie. Putin a declarat saptamana trecuta ca aceste trupe s-au retras, insa Statele Unite au subliniat ca nu exista dovezi in acest sens, „pentru moment”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos