Acasă Stirea zilei Putin isi freaca mainile: Meteorologii anunta un val de frig peste toata...

Putin isi freaca mainile: Meteorologii anunta un val de frig peste toata Europa!

Există o „probabilitate mai mare decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteorologice pe termen lung realizată de principalele autorități internaționale în domeniul climei, scrie Politico.

Avertismentul vine în contextul în care țările europene continuă să își umple depozitele de gaze naturale, în speranța de a trece peste sezonul de încălzire de iarnă fără a la fel de mult gaz rusesc ca iernile trecute sau chiar fără el.

Unii analiști au spus că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile scad, atunci țările ar putea fi obligate să raționalizeze accesul la gaz, afectând industriile și locurile de muncă.

Șansa unui val de frig în acest an – cel mai probabil în decembrie – rămâne „foarte reală”, a declarat pentru Politico Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF).

„Prognoza sezonieră multisistemică” a lunii octombrie se bazează pe datele furnizate de ECMWF împreună cu alte șase servicii meteo naționale.

Prognoza de acum este, însă, plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile – în special în ianuarie și februarie – „nu sunt încă în joc”, a spus Buontempo. Dar guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unui val de frig înainte de Crăciun, care ar exercita o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze pe continent.

„Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea fi înclinați să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji”, a declarat Buontempo. „Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de a avea un val de frig și, în orice caz, în acest an această șansă – înainte de Crăciun – este mai mare decât într-un an normal.”

În cazul în care actualul model meteorologic La Niña, caracterizat de temperaturi de suprafață ale mării mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial, va persista până la Anul Nou – lucru care nu poate fi încă prezis cu certitudine – ar însemna, în mod normal, o a doua jumătate a iernii mai blândă.

Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie – vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica – nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă cu privire la această perioadă.

Buontempo a declarat că este important ca guvernele europene să utilizeze cât mai mult posibil datele existente privind condițiile climatice și modelele meteorologice probabile – nu doar pentru a planifica valuri de frig, ci și pentru a prevedea potențiale perioade de vânt și precipitații slabe care ar putea avea un impact asupra producției de energie regenerabilă (eoliană și hidro).

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentCine blocheaza, de fapt, pacea in Ucraina? Adevaratele lupte se dau intre polii de putere SUA-Marea Britanie și Germania-Franta!
Articolul următorAngela Merkel ii ramane fidela lui Putin: ”Nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect”