Acasă Sanatate Raed Arafat a prezentat argumentele stiintifice pentru prelungirea starii de alerta

Raed Arafat a prezentat argumentele stiintifice pentru prelungirea starii de alerta

194

Secretatul de stat Raed Arafat a declarat, marti, ca prelungirea starii de alerta este necesara, sustinand astfel decizia luata de Klaus Iohannis.

„Prelungirea starii de alerta se bazeaza pe un fapt simplu, e prea devreme sa ajungem la situatia de dinaintea virsului. Cel mai simplu fundament stiintific este ca nu pot sa te intorci acum la situatia de dinaintea aparititei virusului COVID. Inca mai avem etape de relaxare si actiuni care trebuie luat punctual, focare cand apar ba in zona sanitarea, ba in vilele de batrani, ba in zona industriala. Plus ca trebuie sa continuam cu masurile compensatorii, masca, distantare, triajul la intrarea in cladire. Am vazut ca in zona litoralului nu s-au respectat toate regulile de distantare, nu stim impactul in urmatoarele 14 zile, e posibil sa apare noi focare”, a declarat Raed Arafat.

PSD a anuntat marti ca nu va vota pentru prelungirea starii de alerta, invocand „lipsa argumentelor stiintifice”. PSD vrea de fapt sa introduca motiune de cenzura imediat dupa ce starea de alerta va fi ridicata.

PSD a solicitat Guvernului si presedintelui Klaus Iohannis sa le dovedeasca mai intai romanilor ca starea de alerta nu este „doar un paravan pentru derularea afacerilor de partid” si sa prezinte Parlamentului studiile epidemiologice care sa ateste fara dubiu necesitatea prelungirii starii de alerta.

„Presedintele Iohannis cere din nou responsabilitate in conditiile in care el si Guvernul sau se comporta iresponsabil fata de romani. Singurele lucruri pe care le-au facut temeinic in starea de alerta au fost angajarile la stat ale intregii clientele de partid si umplerea buzunarelor firmelor de casa din banii romanilor. Nici macar o singura masca de protectie dintre cele promise nu a ajuns pana acum la persoanele vulnerabile. Nici programul de relansare economica anuntat din aprilie nu a fost prezentat. In schimb, economia s-a prabusit, iar somajul a crescut intr-un ritm ametitor. Ce se intampla cu firmele romanesti care vor da faliment daca aceasta stare continua? Dar cu cei care vor ingrosa randurile somerilor? Unde este responsabilitatea Guvernului pe care il conduceti fata de economie? (…) Dar fata de sanatatea bolnavilor cronici carora le este interzis accesul la tratamente? Dovediti mai intai romanilor ca starea de alerta nu este doar un paravan pentru derularea afacerilor de partid si prezentati Parlamentului studiile epidemiologice care sa ateste fara dubiu necesitatea prelungirii starii de alerta. Dovediti responsabilitate inainte de a o cere”, se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Marti, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca se impune prelungirea starii de alerta, cu mai putine restrictii si a facut un apel catre parlamentari in acest sens.

„Avand in vedere ca nu avem o scadere semnificativa a numarului de imbolnaviri noi, faptul ca avem in continuare in jur de 150 de persoane la tratament intensiv, internati in spitale, faptul ca si ultimul weekend de relaxare totusi s-a simtit, nu in sens bun, la numarul de imbolnaviri noi, ne face sa fim in continuare precauti si suntem de parere ca se impune prelungirea starii de alerta”, a afirmat seful statului, la Palatul Cotroceni. El a aratat ca in etapa urmatoare vor fi mai putine restrictii propuse, dar considera ca „nu se poate continua fara a avea acest instrument numit starea de alerta”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos