11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATERaed Arafat baga spaima in populatie: Ne vom confrunta cu FENOMENE EXTREME!

Raed Arafat baga spaima in populatie: Ne vom confrunta cu FENOMENE EXTREME!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Românii ar putea fi obligaţi să suporte o parte din paguba produsă propriilor locuinţe, în caz de catastrofă naturală. Asta deşi, acum, doar pentru 20% dintre locuinţe sunt încheiate asigurări obligatorii. Firmele estimează că, în cazul unui cutremur ca acela din 1977, doar 1,5 miliarde de euro din daune ar fi acoperite de poliţele existente, din totalul de 6,6 miliarde de euro. Iar oficialii avertizează că fenomenele naturale extreme vor fi din ce în ce mai dese.

Legea obligă toţi proprietarii de locuinţe să se asigure împotriva catastrofelor naturale dar, în realitate, doar 2 din 10 fac asta. Sancţiunile nu-i sperie. Cei fără poliţă pot fi amendaţi cu cel mult 500 de lei, anunta digi24.ro.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „Ieşi pe drumul public, dacă nu ai o asigurare, ai o sancţiune. La locuinţe nu poţi să dai pe om afară dacă nu şi-a făcut asigurare.”

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune introducerea unei FRANŞIZE în cazul riscului de cutremur, adică cel asigurat să suporte o parte din daună. Asigurătorii au estimat că în cazul unui seism similar cu cel din anul 1977, ar fi 850 de mii de dosare de daune. Doar 17% dintre ele sunt acoperite.

Adrian Marin, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România: „6,6 miliarde de euro, dintre care 1,5 miliarde de euro ar fi acoperiţi de poliţele în vigoare.”

Prima de asigurare este de 10 sau 20 euro iar despăgubirile nu depăşesc 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din cele aproape 9 milioane de locuinţe, doar pentru 1,7 milioane există poliţe obligatorii de asigurare, arată datele oficiale.

Gradul de acoperire cu asigurări obligatorii

Transilvania: 20%

Bucureşti: 19%

Muntenia: 18%

Moldova: 12%

Oltenia: 6%

Banat: 6%

Crişana: 4%

Dobrogea: 4%

Maramureş: 3%

Bucovina: 3%

Sursa: PAID

Cele mai multe locuinţe asigurate sunt în Transilvania – 20% şi în Capitală – 19%. La polul opus sunt Bucovina şi Maramureş – cu doar 3 procente fiecare.

Pe români îi pândesc şi alte pericole. Suntem nepregătiţi în faţa furtunilor violente, precum cea de la Făcăeni, de acum 14 ani, sau cea recentă, de la Mureş, recunosc autorităţile.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Ne vom confrunta cu fenomene meteo extreme din ce în ce mai mult şi e momentul să ne pregătim mai mult. Dorim să informăm populaţia, nu este intenţia nici de a induce populaţia în panică şi nu este pentru că noi ştim că se va întâmpla mâine.”

Efectul devastator al inundaţiilor ar putea fi redus şi dacă autorităţile locale ar interzice oamenilor să-şi construiască locuinţe în zone de risc.

Ultimele stiri