Astronomii din Galaţi au anunţat, pe 30 septembrie, o descoperire spectaculoasă, care încununează o muncă de cercetare de aproape un an de zile şi care reprezintă o premieră pentru România.
În perioada octombrie 2014 – iulie 2015, la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi s-au realizat o serie de observaţii astronomice (survey fotometric) având ca scop descoperirea de noi stele variabile.
În urma analizei datelor obţinute, s-a constatat faptul că trei stele din constelaţiile Cassiopeia şi Cefeu sunt de fapt stele variabile. Stelele variabile au primit denumirea de Galati V3, Galati V4 şi Galati V5, descoperirea lor fiind realizată de echipa formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului astronomic Galaţi, Vlad Tudor – doctorant în astrofizică la Curtin University din Australia (în acelaşi timp şi membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi) şi Alex Dumitriu – membru în consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow (de asemenea membru al Astroclubului ”Călin Popovici” Galaţi), scrie adevarul.ro.
Citeste si:
O echipa de astronomi a descoperit cea mai indepartata galaxie cunoscuta pana in prezent! VIDEO
Astronomii au detectat cea mai stralucitoare noua stea din secolul XXI! VIDEO
Descoperirea unor stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) reprezintă o premiera în astronomia din România. Galati V3 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, variaţia strălucirii acesteia fiind de ordinul orelor. Variaţia luminozităţii este rezultatul unor procese interne care se desfăşoară în interiorul stelei. Galati V4 şi Galati V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite şi binare în contact. Stele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă.
Specialiştii în astronomie de la Galaţi au mai descoperit în anul 2013 alte două stele variabile, denumite Galati V1 şi Galati V2.