Potrivit Infotag, acest fapt este arătat de rezultatele unui sondaj sociologic realizat de compania CBS-Research, la comanda Institutului pentru dezvoltare şi iniţiative sociale (IDIS) Viitorul (Moldova) şi Institutului de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale (ISPRI, România), transmite Știri.md.
În acelaşi timp, participanţii la sondaj cu cetăţenie română sunt în majoritate în favoarea unirii (62,5% din numărul total de respondenţi cu cetăţenia ţării vecine), iar cei care n-au cetăţenie sunt împotrivă (56,6%).
Potrivit directorului CBS-Research, Vasile Cantaranji, numărul susţinătorilor unirii este în creştere din 2011 (11%), iar în 2020-2022 s-a fixat la un nivel mai mare de 30%.
80,6% dintre cei chestionaţi au spus că nu deţin cetăţenie română. Iar la întrebarea dacă o vor primi, 30,6% au răspuns pozitiv.
Întrebaţi care ţară oferă Republicii Moldova cel mai mare sprijin, 33,2% dintre respondenţi au numit România, 17,6% – UE, 15,3% – Rusia, 3,1% – SUA şi 1,5% – Germania. În acelaşi timp, pentru 26% a fost greu să răspundă la întrebare.
38,7% dintre respondenţi au numit Rusia drept cel mai mare importator de mărfuri moldoveneşti, 17,2% – România, 5,1% – UE. Aceasta, în pofida faptului că, de fapt, ponderea Uniunii Europene reprezintă circa 65% din exportul de mărfuri moldoveneşti, iar România este lider printre ţările comunităţii.
Sondajul a fost realizat prin metoda interviului în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, cu participarea a 1134 de persoane (excluzând Transnistria). Eroarea este de 3%.