Intra in contact cu noi

Dezvoltare personala

Razvratire in BOR! IPS Teodosie ii raspunde cu tupeu lui Daniel: Doar Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni!

Publicat cu

pe

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus vineri că doar Dumnezeu poate să îi dea sancțiuni, după ce a fost acuzat de răzvrătire de către BOR. Referitor la înființarea unei mitropolii la Constanța, ÎPS Teodosie a spus: „De Dumnezeu depinde, nu de oameni”.

„Acțiunile pe care le-am făcut au fost în sensul de a nu rămâne creștinii singuri, eu nu mă dezic de ce am făcut, am vrut să fiu în rugăciune cu toți credincioșii și de fapt am făcut la cererea lor. La cererea lor am făcut și intervenții pentru mitropolie, la dorința credincioșilor am făcut aceste rugăciuni. Stau mărturie mesajele pe care le am din Diasporă: să nu opriți rugăciunea că noi suntem în întuneric fără să ne faceți liturghie zilnică și fără acatist. Știți că până s-au deschis bisericile făceam acatist în fiecare seară și aveam cu mine mii de oameni”, a declarat vineri ÎPS Teodosie.

Întrebat dacă îi este teamă de o eventuală sancțiune, arhiepiscopul a răspuns: „Nu vorbim de sancțiuni, eu vorbesc aici ceea ce este pozitiv. Ce sancțiuni? Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni. Numai de Dumnezeu mă tem”.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști dacă va continua demersurile pentru înființarea unei mitropolii la Constanța.

Reclama

„Da, bineînțeles, cum să nu fac demersuri. Pentru că stă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, cum să nu mărturisesc mai departe adevărul, dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor, pentru că a mărturisi însemnează viață. Mitropolia a fost o realitate și dacă Dumnezeu va voi, va fi. De Dumnezeu depinde, nu de oameni”, a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut o cerere pentru reînfiinţarea „Mitropoliei Tomisului”. Răspunsul conducerii Bisericii Ortodoxe Române a venit însă abia în urmă cu câteva zile, printr-o scrisoare oficială în care cererea acestuia este refuzată și care semnalează mai multe derapaje ale Arhiepiscopiei, conform Aleph News.

Potrivit documentului, ÎPS Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”, fără a se asigura că toate condițiile statutare necesare să fie îndeplinite, pentru o astfel de avansare.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se precizează în scrisoare.

Reclama

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se mai arată în document.

Dezvoltare personala

Astăzi este Înălțarea Sfintei Cruci: Ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele celor decedați

Publicat cu

pe

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși pe 14 septembrie 2023. Ce trebuie să dai de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci.

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie 2023. Reprezintă cea mai veche sărbătoare destinată cinstirii lemnului sfânt și este zi de post, pentru a marca patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se sărbătorește
Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt și este sărbătorită în fiecare an, conform calendarului ortodox, pe data de 14 septembrie. Această dată de două dintre cele mai importante evenimente, atât din punct de vedere istoric, cât și al Bisericii.

Vorbim despre descoperirea lemnului Sfintei Cruci pe care Iisus Hristos a fost răstignit de către Sfânta Împărăteasă Elena în anul 326 și aducerea crucii la perșii păgâni, în 696, în vremea împăratului bizantin Heraclius.

Acesta a dus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălțat-o în fața tuturor credinciolișor pe data de 14 septembrie, la data de 14 septembrie 630, conform kanald.ro.

Ce se dă de pomană

Creștinii cinstesc Sfânta Cruce deoarece prin răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, El a sfințit-o cu sângele său și i-a mântuit pe oameni. Astfel, pe 14 septembrie, credincioșii retrăiesc durerea jertfei fiului lui Dumnezeu.

Acest lucru este menționat și în Vecernia Marea care se citește de Înălțarea Sfintei Cruci. „Crucea înălţându-se, toată făptura îndeamnă a lăuda preacurată Pătimirea Celui ce S-a înălţat pe ea…”.

Un fost agent al Secret Service, martor la asasinarea lui Kennedy, a dezvăluit un detaliu pe care l-a păstrat secret 60 de ani
Totodată, de această sărbătoare sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Din bătrâni a rămas datina ca pe 14 septembrie să se realizeze prognoze ale vremii și agrare. De asemenea, se culeg plante medicinale pentru leacuri.

La Biserică, oamenii duc busuioc, mentă, maghiran și cimbru, considerate magice în tradiția populară, deoarece se crede că au puteri miraculoase de vindecare a anumitor boli și de respingere a energiilor negative.

Continua sa citesti

Dezvoltare personala

Explicatia Bisericii: Când e corect să urăm „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Publicat cu

pe

Uratul de Sfânta Maria continuă să fie o dilemă pentru mulți români. Aceștia nu știu când se zice „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate, pentru că sunt două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie.

15 august – Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu La mulți ani de Sfânta Maria Mare?

În fiecare an, în 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului.  Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastică în această zi.

Numai că sunt voci care spun că NU este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Reclama

Este păcat să spui La mulți ani? 
 
Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui „La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maică Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie crestinortodox.ro.

După credință Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maică domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, că o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, că Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

Reclama

„Sărbătoarea această are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii.

Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. 

Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viață cea veșnică și nu cea ce pune acentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușa, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maică Vieții >. Deci, accentul cade pe viață veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

În calendarul popular, de Santa Maria Mare se marchează trecerea de la vara la toamna, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Reclama

În 15 august este și onomastică a 2,2 milioane de români. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel că și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Continua sa citesti

Dezvoltare personala

Drum nou catre una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania

Publicat cu

pe

Primăria din Târgu Lăpuș anunță turnarea de asfalt pe primii kilometri prin Programul Național de Investiții „Anghel Salingy”. Tronsonul Boiereni-Mănăstirea Rohița intră în procesul de modernizare.

„Proiectul debutează cu tronsonul Boiereni-Mănăstirea Rohița, un drum de interes major, deoarcece asigură accesul facil și rapid pentru miile de oameni care vizitează acest obiectiv monahal (al cărui hram este în luna octombrie), dar și pentru localnicii din zonă.

Prin această investiție se modernizează drumuri și ulițe din UAT Târgu Lăpuș și constituie un factor important în dezvoltarea calității vieții și bunăstării cetățenilor”, transmit reprezentanții administrației locale din Târgu Lăpuș.

Continua sa citesti

hot news