Firmele ar urma sa nu mai fi obligate sa foloseasca stampile de la 1 iulie 2015, potrivit discutiilor dintre Ministerul Finantelor Publice (MFP) si oamenii de afaceri, a declarat, marti, antreprenorul Dragos Anastasiu, membru al Fundatiei Romanian Business Leaders. Antreprenorii prezenti la o conferinta RBL au enumerat 11 masuri pe care le asteapta de la Guvern. „Va disparea stampila de la 1 iulie, asa ne-a promis Ministerul de Finante”, a spus Anastasiu, marti, la o conferinta a Fundatiei RBL.
In schimb, fostul ministru delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) Florin Jianu s-a aratat mai sceptic.
„Stampila disparea din Codul fiscal, dar trebuie o reglemetare pentru a disparea din toata legislatia. Nu stiu daca ne putem imagina o Romanie fara stampila, dar de 3 luni Republica Moldova ne-a luat-o inainte si au eliminat stampila. In UE cred ca mai sunt doua tari care mai au stampile: noi si Bulgaria”, a spus Jianu, presedinte al Patronatului Tinerilor Intreprinzatori.
Alte 10 masuri cerute de oamenii de afaceri de la Guvern:
- Deschiderea unei firme cu 1 euro. „Acei 200 de lei ca si capital social nu reprezinta nimic. Nici un scaun nu costa 200 de lei astfel incat daca dai faliment sa-ti plece cu scaunul. Cred ca ar trebui sa avem o economie moderna sa te coste 1 euro ca sa intri in economie. Capitalul social trebuie sa fie legat de cifra de afaceri”, a spus Florin Jianu.
- Firma in 10 minute. „Daca in alte tari, in UK e nevoie de 10 minute pentru infiintarea unei companii, nici la noi nu trebuie sa dureze mai mult” (Florin Jianu).
- Rezervarea numelui firmei online. „In prezent, vii cu o rezervare de nume, tu ai 3 posibilitati si o doamna de la ghiseu iti raspunde cu o hartie daca este disponibila o denumire. E epoca de piatra”, reclama Florin Jianu.
- La autorizatia de construire, sa fie eliminata conditia de a obtine acordul de acordul vecinului, considera Dragos Anastasiu, proprietarul companiei Eurolines.
- „Trezoreria ar trebui sa se desfiinteze, iar CEC sau alta banca de stat sa faca operatiunile respective, sau sa se modernizeze astfel incat antreprenorii sa poata face plati online prin Trezorerie ca la o banca comerciala”, mai vrea Anastasiu.
- Impozite unificate. „Sa se faca o singura plata la bgetul statului, indicand in spate cele 3-4-5 conturi unde trebuie sa se duca banii”, cere Dragos Anastasiu.
- In turism, pensiunile sa plateasca un singur impozit forfetar. „Cei care au pana la 5-7 paturi nu ar trebui sa aiba contabilitate, ci sa plateasca doar o taxa” (D. Anastasiu).
- Restaurantele sa fie obligate doar sa-si ia o licenta, in baza careia sa fie supuse unui singur tip de control pentru toate aspectele activitatii lor.
- Controalele fiscale sa fie anuntate din timp, cu o lista de documente de care este nevoie.
- Sa se introduca praguri pentru controale. „La o firma cu cifra de afaceri de 100 de milioane de lei nu este normal sa se controleze fiecare bon de 7 lei”, reclama patronul Eurolines.