34.1 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăStirea zileiRomania ar putea deschide exploatarea zacamantului de uraniu de la Tulghes (Harghita)...

Romania ar putea deschide exploatarea zacamantului de uraniu de la Tulghes (Harghita) – Grinties (Neamt)!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Potrivit secretarului de stat in Departamentul pentru energie din Ministerul Economiei, Maricel Popa, exista sanse mari ca Guvernul sa gaseasca finantare pentru exploatarea zacamantului de uraniu din judetele Neamt si Harghita, informeaza mediafax.ro.

„Va pot spune ca sunt sanse foarte mari de a gasi finantare pentru deschiderea zacamantului de la Tulghes-Grinties. Nu se va inchide mina de la Crucea (judetul Suceava – n.r.), ci se va dezvolta un alt perimetru care va ingloba resursa umana si profesionalismul angajatilor de la sucursala Suceava”, a declarat Popa, citat intr-un comunicat al Companiei Nationale a Uraniului (CNU).

Zacamantul de la Tulghes (Harghita)Grinties (Neamt) este considerat cel mai bogat din tara, iar intentia deschiderii exploatarii miniere de la Grinties dateaza inca din 1998.

De asemenea, zacamantul de Crucea-Botusana a fost deschis in urma cu 30 de ani si este singurul aflat in exploatare in Romania. La mina Crucea lucreaza aproximativ 700 de angajati.

Minereul de uraniu extras la Crucea este transportat la sucursala CNU Feldioara, unde se obtine pulberea sinterizabila de UO2 necesara fabricarii combustibilului nuclear utilizat la productia energiei electrice la centrala nuclearelectrica Cernavoda.

CNU se afla in portofoliul Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie, si a fost infiintata in 1997. Compania are in administrare resursele minerale de uraniu din Romania.

Ultimele stiri