18.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăEconomieRomania are potential sa HRANEASCA 80 de MILIOANE de oameni! Cine are...

Romania are potential sa HRANEASCA 80 de MILIOANE de oameni! Cine are ”GRIJA” sa nu producem nici macar pentru noi?

in:

Stiri pe acelasi subiect

România este o țară bogată dar debusolată. Momentan suntem săraci pentru că nu avem conducători locali iar cei de la Bruxelles sunt ocupați cu alte lucruri. Dar timpul lucrează în favoarea noastră pentru că cererea de hrană devine tot mai mare.

Dar poate mai important este că în Vest devine foarte mare cererea de hrană naturală, gustoasă, așa cum doar în România găsești. Cei din Vest au bani, foarte mulți bani și s-au cam săturat de legumele și fructele cu gust de plastic. Iar dacă au avut norocul să guste castraveți, ardei. rosșii, căpșuni, pepeni, românești atunci i-am prins de clienți.

Când clienții de clasă mijlocie din Vest vor cere supermarketurilor de la ei marfă cu gust atunci România va produce. Foarte mult. Așa că păstrațivă terenurile, vor valora mai mult de cât aurul.

România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni, spune ambasadorul Norvegiei și afirmația a devenit virală. În ciuda pământului mănos și hrănitor, apreciat de străinii care ne calcă pragul, românii mănâncă scump și aproape exclusiv din import.


Citeste si:

Ministrul agriculturii: Din Romania s-au scos 35 de miliarde de euro, cu camionul, spre Elvetia!

Ministrul Agriculturii anunta SCOATEREA SUPERMARKETURILOR in afara oraselor! ”In strainatate asa e!”


Cei de la agroinfo.ro spun că din cauza că agriculturii neperformante, pierderea legăturii dintre fermier și procesator, orientarea procesatorilor spre marfa mai ieftină din import, dificultatea cu care produsele fermierilor noștri ajung pe rafturile hypermarketurilor, în piețe, faptul că producătorii români nu sunt sprijiniți, etc.

Noi spunem că din cauză  că suntem prea săraci pentru lucrurile bune, de calitate și scumpe. După ce le vom produce în cantități uriașe pentru cei din Vest, ne vom îmbogăți și nu ne vom mai permite să lăsăm câmpurile nelucrate.

Anul trecut, într-o singură lună, România a importat produse agroalimentare de aproape 600 de milioane de euro. Iată o parte din cantitățile de hrană importate anul trecut de țara noastră!

Carne importată:

20.000 de tone de carne congelată de vită la un preț de 2.700 euro/tonă
190 de milioane de kg de carne de porc, 1,61 euro/kg
124,5 milioane kg carne de pasăre, 1,23 euro/kg

Țările de unde aducem cel mai des carne sunt Germania, Ungaria Spania, Polonia şi Olanda. Ungaria și Polonia sunt cei mai înverșunați concurenți în ce privește carnea de pasăre.

Crescătorii români de bovine spun că au ajuns să dea kilogramul de carne mai ieftin decât cel de fasole, cu 4 – 5 lei. Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spunea că e mai scumpă pielea vacii decât vaca întreagă. Prețul unei vaci e cât o pereche de pantofi, spunea cu furie fermierul-șef. Crescătorii români de porci sunt și mai nemulțumiți. Prețurile scăzute îi duc la faliment în timp ce piața este asaltată de importuri. De ce se întâmplă asta?

Procesatorii români spun că porcul românesc este mai scump, are şi multă grăsime şi ies mai bine dacă îl cumpără din alte state. Dar, pe piaţa liberă, în decembrie 2015, preţul a fost foarte scăzut. Cred că problema este că s-a pierdut legătura, colaborarea, dintre fermele româneşti şi procesatori, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru Jurnalul Național.

La capitolul fructe și legume este aceeași situație. Importăm cu tonele!

90,7 milioane kg de mere, la un preţ mediu de 0,37 de euro/kg.
18,6 milioane kg de pere, la un preț mediu de 0,72 euro/kg.
3.122 de tone caise, la un preț mediu de 0,96 euro/kg
57 milioane de kilograme de roșii, la un preț mediu de 0,92 euro/kg.

(sursa: Institutul Național de Statistică)

Ultimele stiri