Acasă ACTUALITATE Romania cumpara CEL MAI PERFORMANT avion de spionaj din lume! Costa 23.000...

Romania cumpara CEL MAI PERFORMANT avion de spionaj din lume! Costa 23.000 de dolari o ora de zbor!

77
România achizitioneaza de la Statele Unite ale Americii cel mai performant avion de spionaj din lume, care costa 25 de milioane de euro.

Avionul zboară la peste 18.000 de metri şi transmite imagini în timp real cu o marjă de eroare care nu depășeşte un metru. Primul model al Global Hawk 40 a fost lansat în Statele Unite, iar în următorii trei ani NATO va cumpăra alte patru astfel de aparate spion. România poate folosi oricând tehnologia de spionaj dacă are nevoie.

Global Hawk 40 sau „ochii de pe cer”, cum l-au poreclit piloţii americani, a fost fabricat în California. 15 state NATO vor beneficia de el într-o primă fază. Printre ele şi România.

Aparatul de spionaj fără pilot poate fi comandat din orice parte a globului. Un centru de comandă şi câţiva piloţi militari supraveghează zborul avionului, traseul şi adună informaţiile transmise de senzorii şi camerele video.

În cazul României, cel mai probabil acest avion va fi folosit în zonele unde în acest moment activează celebrele avioane AWACS americane. Este vorba despre un avion care zboară la o înălțime de peste 18 kilometri, iar în contextul crizei din Ucraina este cât se poate de util în țările din sud-estul Europei, anunță Digi24.

Global Hawk, varianta de echipare 40, nu transportă armament, poate executa misiuni militare şi umanitare şi are o autonomie de survol de până la 30 de ore.

O singură oră de zbor costă până la 23.000 de dolari. 15 ţări membre NATO, printre care şi România, au contribuit financiar la proiectul militar al NATO. Ţara noastră va plăti 25 de milioane de euro, puţin peste 2% din costul total al celor cinci avioane pe care NATO le va deţine până în 2018. Preţul total al avioanelor şi sistemului de operare depășeşte însă șase miliarde de euro.

Sursa: stiripesurse.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos