Acasă ACTUALITATE Romania cumpara de la americani rachete noi de 1,25 miliarde de dolari

Romania cumpara de la americani rachete noi de 1,25 miliarde de dolari

16

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unor sisteme mobile de artilerie cu rachete de tip HIMARS în valoare de 1,25 de miliarde de dolari, a anunţat vineri Defense Security Cooperation Agency (DSCA), citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Agenţia Pentagonului a precizat că a informat joi Congresul despre posibila vânzare.

Lockheed Martin este principalul contractor pentru sistemul de armament.

România şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra până la 54 de dispozitive lansatoare de rachete cu înaltă mobilitate, precum şi servicii şi echipamente conexe, a precizat DSCA într-un comunicat.

În luna iulie, americanii au mai aprobat vânzarea, către România, de rachete Patriot în valoare totală de aproximativ 4 miliarde de dolari. Sistemele Patriot sunt utilizate pentru interceptarea rachetelor balistice.

Bateriile de artilerie HIMARS sunt produse de Lockheed Martin (SUA), cu excepţia unor componente furnizate de BAE Systems (Marea Britanie). Rachetele au fost utilizate în timpul războiului din Afganistan şi în războaiele civile din Siria şi Irak. Proiectilele pot fi echipate cu sisteme de ghidare prin GPS, au o rază de acţiune de până la 300 de kilometri şi sunt mobile.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos