Acasă Stirea zilei Romania, pe locul cinci in Europa la productia de petrol si gaze!

Romania, pe locul cinci in Europa la productia de petrol si gaze!

33

Romania se afla pe locul cinci in Europa la productia de petrol si gaze, a declarat Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est in cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC), potrivit mediafax.ro.

Principalul producator de petrol si gaze din Europa este Norvegia, care a extras anul trecut 1,3 miliarde de barili echivalent petrol (bep). Urmeaza Marea Britanie, cu 583 milioane bep, Olanda – cu 520 milioane bep, Danemarca – cu 114 milioane bep si Romania, cu o productie de 102 milioane bep.

Clasamentul continua cu Germania, care a produs anul trecut 98 milioane bep, Italia – 91 milioane bep, Polonia – 44 milioane bep, Turcia – 20 milioane bep, Austria – 18 milioane bep, Israel – 16 milioane bep, Croatia – 16 milioane bep si Franta – 9 milioane bep.

In acelasi timp, gradul de dependenta de importuri in Romania este de 25%, sub media europeana.

‘Avem un grad de dependenta mai mic fata de media europeana, care este de 50%. Din acest punct de vedere, Romania sta foarte bine’, a explicat Iuga.

Potrivit acestuia, gradul de dependenta de importuri al tarii noastre ar putea creste, daca nu vor fi realizate investitii in eficienta energetica.

‘Productia de gaze de sist si cea din Marea Neagra ar putea incepe cel mai devreme in 2020. Din calculele noastre, daca nu vom imbunatati eficienta energetica cu 20% pana in 2030, Romania va depinde de importuri in proportie de 80% in 2030’, a spus Iuga.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos