Acasă Social Romania, prima in topul transplanturilor din Europa!

Romania, prima in topul transplanturilor din Europa!

33

Romania este prima in topul transplanturilor din Europa, avand un record de 60 de donatori in primele patru luni din 2013, cand au fost realizate 120 de transplanturi de rinichi si 53 de ficat, potrivit dr. Victor Zota.

„Pana la inceputul lui mai, am avut 60 de donatori in moarte cerebrala, de la care au fost recoltate pentru transplant 173 de organe, dintre care 120 de rinichi si 53 de ficati, in conditiile in care in tot anul 2012 au fost 65 de astfel de interventii”, a declarat medicul Victor Zota, coordonator in Programul National de Transplant, marti, cu ocazia celei de a noua aniversari a Zilei Nationale a Transplantului.

Potrivit lui Zota, pe fondul cresterii numarului de donatori in moarte cerebrala, in Romania au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi in 24 de ore la Cluj-Napoca, cinci transplanturi de ficat in 24 de ore la Bucuresti si patru transplanturi de cornee in 24 de ore, tot in Capitala.

La acelasi eveniment, medicii prezenti au fost de acord ca in Romania costurile unei operatii de transplant este mult mai mic comparativ cu cel din alte tari, astfel ca autoritatile au obligatia de a sustine acest programul national de profil.

„Un transplant de rinichi in Romania costa 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro. Un transplant de inima costa 43.000 de euro in tara si 120.000-150.000 de euro in strainatate, iar unul transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro in tara, respectiv intre 150.000 si 200.000 de euro in strainatate. De asemenea, un transplant de maduva costa in tara 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro”, a precizat dr. Zota.

Medicul Victor Zota a vorbit, in acelasi context, despre finantarea programului de transplant catre Ministerul Sanatatii, mentionand ca el personal a vazut documentele cu mentiunea „bun de plata”.

In schimb, profesorul Mihai Lucan, seful Clinicii de transplant renal de la Cluj-Napoca, a spus ca banii pentru transplant ajung doar pentru un sfert din interventiile care ar fi necesare in acest an.

Un alt punct dificil semnalat de medici este cel privind transplantul de cord, interventie care, dupa desfiintarea Institutului de Cardiologie din Targu Mures a devenit „tot mai rara”, in 2013 nefiind realizata nicio astfel de operatie.

„Din nefericire, in Romania, in 2013, nu a fost realizat niciun transplant de cord. Vorbim de inimi irosite, pentru ca nu au fost recoltate pentru transplant. In acest timp, 30 de pacienti asteptau o inima, iar multi au decedat. Am muncit 30 de ani sa fac Institutul de Chirurgie Cardiaca din Targu Mures. A fost desfiintat si inclus ca sectie in Spitalul Judetean. Consecintele – activitatea de transplant de cord a fost dezorganizata. Cei mai buni medici si sapte asistente supraspecialitate in Italia pentru acest tip de transplant au plecat. Institutul din Targu Mures era principala sursa de transplant de cord din Romania. Dupa 1999, cand s-a deschis institutul, au fost realizate 50 de operatii, cu rezultate foarte bune”, a explicat prof. Radu Deac, fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.

Transplantul hepatic, in schimb, este in plina dezvoltare, avand finantare corespunzatoare, dupa cum a afirmat prof. Irinel Popescu, seful Clinicii de chirurgie digestiva si transplant hepatic Fundeni din Bucuresti.

„Avem cel mai mare numar de donatori si ar bine sa mentinem acest ritm. Au fost zile cand am realizat simultan si cate trei transplanturi hepatice. Sper ca pana la sfarsitul lui 2013 sa facem intre 100 si 130 de transplanturi hepatice”, a mai spus Popescu.

Tot Irinel Popescu a apreciat faptul ca tot mai multi medici s-au implicat in demersul de identificare a donatorilor de organe pentru transplant.

Anul acesta, 32 de noi spitale au fost implicate in Programul National de Transplant, dupa nominalizarea coordonatorilor de transplant si a responsabililor cu identificarea si mentinerea donatorilor in moarte cerebrala, a mai spus Zota.

Centre de profil noi functioneaza, astfel, la Deva, Constanta, Craiova, Braila, Botosani, Vaslui si Tulcea, iar in Capitala la spitale precum Universitar si Elias.

Rata transplanturilor efectuate anual in Romania a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori in 1999 la patru la un milion de locuitori in 2011, fiind insa in continuare sub media europeana, care este de 15 la un milion, afirma, in 2012, medicul Victor Zota.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos